Μία διετία με πολλά λόγια αλλά πενιχρό έργο για τον Μ. Ελισάφ!

on .

KALOGIANNH TATIANNA SYNENTEYKSH

 Σφοδρή κριτική στον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ και τη Δημοτική Αρχή εξαπέλυσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, καυτηριάζοντας το γεγονός πώς η δημοτική αρχή χρειάστηκε μόλις 324 λέξεις για να περιγράψει το αμελητέο της έργο της διετίας που διοικεί τον Δήμο.
Υποστήριξε πώς ο Δήμαρχος αρέσκεται να περιγράφει την κατάσταση χωρίς στοιχεία και αριθμούς αλλά προσπαθεί με αοριστίες να μετατρέψει ένα πενιχρό έργο, σε μία ιδανική προσπάθεια. Όπως ανέφερε, τα αίτια που δεν γίνεται έργο κατά τον Δήμαρχο, πέραν των ικανοτήτων της δημοτικής του ομάδας που διαμορφώθηκε με συμπράξεις, βρίσκονται στην αντιπολίτευση, στην πανδημία, στην γραφειοκρατία, στις αρρυθμίες για συνεννόηση με το προσωπικό του δήμου.
«Αφορά άλλον δήμο...»!
Στο επιχείρημα του Δημάρχου ότι βελτιώθηκε η καθαριότητα με την συνδρομή ιδιώτη και αντικαταστάθηκε μεγάλος αριθμός κάδων, η κ. Καλογιάννη τον κατηγόρησε πως δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ της αποκομιδής των απορριμμάτων και του οδοκαθαρισμού αλλά και να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση της Δ/νσης Καθαριότητας.
Σχετικά με τον ισχυρισμό του Μ. Ελισάφ πως υλοποιείται η πλειοψηφία των έργων του εγκεκριμένου τεχνικού προγράμματος, είπε χαρακτηριστικά ότι η δήλωση αυτή... αφορά άλλον Δήμο, μιας και η αλήθεια που αποτυπώνεται από τα αντικειμενικά στοιχεία καταδεικνύει την πλήρη ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής και είναι, τόνισε, γενναιότητα εκ μέρους του Δημάρχου να αναλαμβάνει (τακτικά), αυτός ο ίδιος, προσωπικά, τη χρέωση της αδυναμίας των συνεργατών του. «Τα έργα για τα οποία διεκδικεί πρωτοσέλιδα μέρα παρά μέρα, αφορούν σημειακές ασφαλτοστρώσεις, τυχαία επιλεγμένες αναπλάσεις, ξεβατσουνιάσματα που βαφτίζονται παρεμβάσεις για το δομημένο περιβάλλον και γενικά μικροέργα που για δήμο της κλίμακας του δικού μας, φαντάζουν έργα ρουτίνας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι σχολικές υποδομές
Σχετικά με τα σχολικά ζητήματα, η Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε πώς ο Δήμος υποχρεούται να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες περίπου 140 σχολείων που φοιτούν 10.000 μαθητές στην Α’ βάθμια εκπαίδευση και 8.500 περίπου στη Β’ βάθμια, ενώ στα σχολεία αυτά υπηρετούν 2.000 εκπαιδευτικοί, έχοντας την ευθύνη να μεριμνήσει για υλοποίηση έργων που περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένο σχεδιασμό.
Μεταξύ άλλων, πρότεινε την ανέγερση διδακτηρίου όπου θα στεγαστούν τα δυο πειραματικά Δημοτικά στο Πανεπιστήμιο, την παράδοση προς χρήση του κτιρίου στη θέση «Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία» για την μετεγκατάσταση του 5ου Νηπιαγωγείου και να ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολικής στέγης η ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στη Νέα Ζωή και τη μετεστέγαση του Μουσικού Σχολείου.
Έμειναν στη μέση...
Η κ. Καλογιάννη σχολίασε και τη δήλωση του Μ. Ελισάφ πως αποκαταστάθηκαν κοινόχρηστοι χώροι και πλατείες. Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε για την εικόνα της κεντρικής πλατείας που βαδίζουμε σε σπασμένα πλακάκια, ενώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να λύσει ή να ξεκαθαρίσει, ούτε το ιδιοκτησιακό των γηπέδων και δεν έχει λάβει σαφή θέση για τη μεταφορά του prokat γυμναστηρίου από την Αθήνα.
Δεν άφησε ασχολίαστη ούτε τη θέση του Δημάρχου πως η κοινωνική πολιτική αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την διετία που πέρασε, λέγοντας ότι έργα με προδιαγραφές που εξυπηρετούν την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη κίνηση και διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, είτε δεν έχουν μελετηθεί είτε δεν έχουν σωστές προδιαγραφές, είτε μένουν στη μέση. «
«Χάθηκαν πόροι...»!
Τέλος, σημείωσε πως χάθηκαν δεσμευμένοι πόροι από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2021, 5, 5 εκατ. από το «Αντώνης Τρίτσης» επειδή δεν χρηματοδοτήθηκε το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου, όπως και πόροι από το Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση προκηρύξεων και διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών (π.χ. πλατεία Χατζή), εκφράζοντας την ευχή να μην χαθούν άλλοι από προγράμματα για έργα εξοικονόμησης ενέργειας για δημοτικά κτίρια.