Έχει προοπτικές στην Ήπειρο ο εναλλακτικός τουρισμός!

on .

TOYRISMOS

• Μεγάλες δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού υπάρχουν σε όλη την Ήπειρο, μέσω των οποίων η περιοχή μας μπορεί να καταστεί προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η προσέλκυση επισκεπτών που αναζητούν εμπειρίες πέρα από την απλή παραθέριση δίπλα στη θάλασσα είναι εξάλλου βασικός στόχος της Περιφέρειας εδώ και αρκετά χρόνια. Πάντως, βασικό κριτήριο δεν αρκεί να είναι μόνο τα νούμερα, αλλά και η ποιότητα, δηλαδή η έλευση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τοπική οικονομία.

Το έργο «Ex Tour»
Στον πλαίσιο προώθησης δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο έργο «Ex Tour», το οποίο επικεντρώνεται στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας υλοποιώντας μια σειρά από σημαντικές παραβάσεις.
Οι βασικότερες είναι η ανακατασκευή της περίφημης Αναγνωστοπουλείου Σχολής στην Κόνιτσα, η οποία θα αποτελέσει την έδρα Σχολής Extreme Sports. Από την Σχολή θα αποφοιτούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες στον χώρο των extreme sports και των υπαίθριών δραστηριοτήτων, ενώ η λειτουργία της εκτιμάται πως θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή. Μέσω του έργου θα εκπονηθεί και η απαραίτητη μελέτη για τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής (πρόγραμμα σπουδών, είδος πιστοποιήσεων, οργανόγραμμα, δομή κτλ), ενώ στις δράσεις του περιλαμβάνεται και η κατασκευή αναρριχητικών πεδίων στην περιοχή της Κόνιτσας και της Πρεμετής (Αλβανία), καθώς και η προώθηση της διασυνοριακής περιοχής ως προορισμό για extreme sports και υπαίθριο τουρισμό.
Ενδεικτικό της σημαντικότητας του έργου είναι ότι τη λειτουργία της Σχολής ανέλαβε ήδη το υπουργείου Πολιτισμό και Αθλητισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

 

Σε διεθνή Έκθεση
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια συμμετείχε με δικό της περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «TourNatur», η οποία ήταν ενσωματωμένη φέτος με την «Caravan – Salon», τη μεγαλύτερη Έκθεση στον κόσμο για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και τροχόσπιτα. Η έκθεση έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ντίσελντορφ Γερμανίας.
Η παρουσία της Περιφέρειας στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ex Tour», σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της συμμετοχής της από την αρχή της πανδημίας στις Εκθέσεις Τουρισμού του εξωτερικού με φυσική παρουσία. Το περίπτερό της στελέχωσαν η Δ/ντρια Τουρισμού Ιουλία Μαρκούλα, ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος πραγματοποίησε και δύο ομιλίες που μεταδόθηκαν και διαδικτυακά, με θέμα την Ήπειρο του Εναλλακτικού Τουρισμού αλλά και το πρόγραμμα «Ex Tour» και τα μέλη της ομάδας έργου της Περιφέρειας Δήμητρα Ρογκότη και Ευάγγελος Τσιάρας. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν επίσης ο Δήμος Κόνιτσας, εταίρος του έργου και ο Δήμος Ιωαννιτών.
***
Όσων αφορά στα απολογιστικά στοιχεία της Έκθεσης, 653 εκθέτες από 31 χώρες είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν σε ένα κοινό 185.000 επισκεπτών τα προϊόντα και τις παροχές υπηρεσιών τους, ενώ για το 41% των επισκεπτών ήταν η πρώτη επίσκεψή τους στη συγκεκριμένη Έκθεση, πράγμα που υπογραμμίζει την μεγάλη απήχηση την οποία είχε στο κοινό.