ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εξετάζεται αύξηση πόρων για περισσότερα έργα στους Δήμους…

on .

PETSAS PREBEZA 5 9 21

• Περισσότερους πόρους για έργα στους Δήμους προανήγγειλε ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, ο οποίος συμμετείχε στο 1ο «Digital Beach Summit», με θέμα τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα του Δήμου Πρέβεζας που έφερε στον ίδιο χώρο εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Πέτσας εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου να διοργανωθεί ένα τέτοιο συνέδριο στην μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ευρώπης, σε μια χρονική συγκυρία όπου τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εξακολουθούν να είναι απαραίτητα.

«Έξυπνη πόλη»
Όπως τόνισε «οι πολίτες περιμένουν πολλά από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεών μας που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Όμως, “έξυπνη” πόλη δεν είναι αυτή που προσφέρει μόνο ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους δημότες, αλλά και αυτή που φροντίζει να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα από κυβερνοεπιθέσεις. “Έξυπνη” πόλη δεν είναι εκείνη που προσφέρει μόνο ηλεκτροκίνηση και έξυπνο οδοφωτισμό αλλά και που έχει ασφαλή αστική ή αγροτική οδοποιία. “Έξυπνη” πόλη δεν είναι αυτή που μόνο εγκαθιστά ψηφιακά υδρόμετρα για την καταμέτρηση και τη σωστή τιμολόγηση του νερού, αλλά και που φροντίζει να υπάρχει επαρκές και ασφαλές δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης».

Το «Αντ. Τρίτσης»
Και συμπλήρωσε ότι ακριβώς γι’ αυτό, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χρηματοδοτεί ένα ολιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων με έργα Δήμων και Περιφερειών, που εκτείνονται από τα παραδοσιακά έργα υποδομής, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και κατασκευής σχολείων, μέχρι έργα που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, όπως η ηλεκτροκίνηση και η ανακύκλωση, αλλά και προάγουν την ψηφιακή και απλούστερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Ένα πρόγραμμα επιτυχημένο, που αγκαλιάζεται από την αυτοδιοίκηση, όπως αποδεικνύει η υποβολή έργων ύψους 6 δισεκατ. ευρώ περίπου που είναι ικανά ν’ αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος του πολίτη.
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι εξετάζεται η αύξηση των πόρων του προγράμματος αλλά και η καλύτερη δυνατή συνέργεια με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο αναπλ. Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι θεσμικές παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας της αυτοδιοίκησης με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, καθώς και η θέσπιση εσωτερικού ελέγχου και εργαλείων κανονιστικής συμμόρφωσης, προσφέρει στην αυτοδιοίκηση το αναγκαίο πλαίσιο να θεσπίσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση αυτών των πόρων και όχι τον κατακερματισμό τους.