Σημαντική η συμβολή της Δικαιοσύνης στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας…

on .

BOYLH TASOYLAS 14 11 2024

«Η συμβολή της Δικαιοσύνης στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν σημαντική…», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κλείνοντας τον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Η ελληνική Δικαιοσύνη και η μετάβαση στη Δημοκρατία», που διοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας ξεκίνησε αναφέροντας ότι «η σχέση της Δικαιοσύνης με τη Μεταπολίτευση δεν έχει εξετασθεί όσο θα έπρεπε», γι’ αυτό και όπως είπε το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η εν λόγω εκδήλωση…

Ιδιαίτερη μνεία στον χαιρετισμό του έκανε ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής στον, όπως τον χαρακτήρισε, «πρωτομάστορα της Μεταπολίτευσης», Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«…Αν δεν καταλάβουμε το πως αντιμετώπιζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη Δικαιοσύνη, δεν θα καταλάβουμε πολύ και τις δικαιοπολιτικές παραδοχές της Μεταπολιτεύσεως όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από τη δίωξη των πρωταιτίων, μέσα από τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, μέσα από τις συντακτικές πράξεις που αφορούν εις την ευρυθμία της Δικαιοσύνης», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή σε περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Τασούλας ανέδειξε την ευαισθησία του ιστορικού Έλληνα πολιτικού στη Δικαιοσύνη, για να τη συνδέσει στη συνέχεια με μία άλλη ευαισθησία του: «Την αποκαθήλωση, που έπρεπε να γίνει στη χώρα. Η πιο δύσκολη αποκαθήλωση, για την οποία και σήμερα παλεύουμε. Την αποκαθήλωση της νοοτροπίας του να είμαστε υποχρεωτικώς τσακωμένοι. Της νοοτροπίας να είμαστε διαρκώς σε ένα διχασμό. Της νοοτροπίας να είμαστε σε υπερένταση και στην τοξικότητα μέσα στο πολιτικό σκηνικό των αντιπαραθέσεων. Η χώρα είχε μείνει καρφωμένη στην ολέθρια χρονολογία 1915. Καρφωμένη στην ολέθρια χρονολογία της ενάρξεως του εθνικού διχασμού. Και έτσι προσπάθησε θεσμικά και με τη συμπεριφορά του, με τη Μεταπολίτευση και με το Σύνταγμα και με τις τοποθετήσεις που έκανε και στη Δικαιοσύνη, επιχείρησε την αποκαθήλωση αυτού του καρφώματος της χώρας στην ένταση και την υπερένταση και την τοξικότητα, που ερχόταν από την εποχή του διχασμού και το οποίο ανανεώθηκε, εν συνεχεία, με τον λεγόμενο εμφύλιο πόλεμο».

«Η δικτατορία δεν έπεσε το βράδυ της 24ης. Έπεσε σιγά σιγά, με πολλή προσοχή και πολύ αριστοτεχνικές κινήσεις, πολύ αργότερα. Θα μπορούσε κάλλιστα η δικτατορία να επανέλθει, αν δεν υπήρχαν αυτές οι αριστοτεχνικές, μετρημένες κινήσεις» συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας «σαν ένα μνημόσυνο και μια πράξη δικαιοσύνης» τα ονόματα των δικαστών, που, στις 6 Σεπτεμβρίου του ΄75, το Υπουργικό Συμβούλιο τοποθέτησε στην κορυφή της Δικαιοσύνης.