Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Συμφωνήσαμε να έχουμε δημοκρατία μαχόμενη και όχι παράλυτη!

on .

TASOYLAS ZAPPEIO

«Η δημοκρατία είναι τελικά και τέχνη, γιατί είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική κατάκτηση του ανθρώπου. Αυτή την τέχνη στην Ελλάδα, πριν 50 χρόνια την έφερε σε πέρας η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέσα σε 78 ημέρες και εμείς σήμερα, συντηρητές και διαμορφωτές της ίδιας τέχνης που εξελίσσεται τιμάμε και θυμόμαστε το έργο τους!».

Με αυτή τη φράση ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, έκλεισε την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία. 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης», που διοργάνωσαν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων.

Ξεκινώντας την ομιλία του με θέμα «Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε μία ιστορική αναδρομή στην περίοδο εκείνη με απαρχή την επιστολή, στις 5 Οκτωβρίου 1974, του τότε Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, διακεκριμένου Ιταλού χριστιανοδημοκράτη, Giuseppe Vedovato, προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, με την οποία τον ενημέρωνε ουσιαστικά για την επάνοδο της χώρας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο διάταγμα 59/1974 «Περί συστάσεως και επαναλειτουργίας πολιτικών κομμάτων», που δημοσιεύθηκε στις 23/9/1974, δύο μόλις μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας. 

Όπως ανάφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Τασούλας «Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν ήταν μόνο το έργο της, ήταν και τα πρόσωπα που το επιτέλεσαν», συμπληρώνοντας, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ότι η κυβέρνηση αυτή «εκπροσωπούσε τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό στην κοιτίδα της Δημοκρατίας. Σήμερα 50 χρόνια μετά, αυτός ο κοινοβουλευτισμός, δοκιμασμένος από σοβαρές κρίσεις κυρίως οικονομικές, αποτελεί την αμετάθετη και παραδεκτή πολιτειακή μας συγκρότηση, αμετάθετη και παραδεκτή γιατί συμφωνήσαμε να έχουμε δημοκρατία μαχόμενη και όχι παράλυτη, έρμαιο των αδυναμιών της, της δημαγωγίας ή του λαϊκισμού».

Την έναρξη της επετειακής εκδήλωσης κήρυξε με την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναφερόμενη στη δύναμη της δημοκρατίας, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «δεν βρίσκεται μόνο στα μεγάλα και τα θεσμικά, αλλά και στα μικρά, τα καθημερινά, στον σεβασμό του άλλου και του δημόσιου χώρου. Στην ανάληψη της φροντίδας και της ευθύνης που συναρτάται με την ιδιότητα του πολίτη, το ενδιαφέρον για τα κοινά και το μέλλον του τόπου. Η δημοκρατία είναι μια διαρκής άσκηση για όλους μας, γιατί όλοι μας μετέχουμε σε αυτήν και τη διαμορφώνουμε, ως άτομα και μέλη του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας».