Comp 1

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ο Καραμανλής ήταν υπόδειγμα πολιτικού…

on .

TASOYLAS PAPAXELAS 26 9 24

«Ο Καραμανλής ήταν υπόδειγμα πολιτικού, δημιουργικού ηγέτη, ανθρώπου του χρέους, που υπέταξε την ζωή του στην υψηλή αντίληψη για τους εθνικούς στόχους», τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που εξέδωσε το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Ο κ. Τασούλας σκιαγράφησε την ιστορική πορεία που σφράγισε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, την δημιουργική του διαδρομή και κυρίως το πολιτικό υπόδειγμα του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, όπως αποτυπώνεται στην έκδοση «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία» 

Τετράδα επιτυχιών

«Ολιγόλογος, βαρύς, επιβλητικός και σοβαρός. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις τον περιγράφει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος στο βιβλίο του «Ο άλλος Καραμανλής», ανέφερε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Αυτός ο ολιγόλογος άνθρωπος περιγράφει τα κύρια σημεία του έργου του με μια τετράδα επιτυχιών. Πρώτη επιτυχία το ότι κατάφερε να ξεμπλοκάρει τη χώρα από τη μάστιγα της Ψωροκώσταινας. Το ότι έλυσε το θέμα της οικονομικής υπανάπτυξης της χώρας. Παρέλαβε την Ελλάδα στα 400 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα – ίσως και λιγότερα το 1955- και την παρέδωσε στις 4.300 δολάρια το 1980. Το δεύτερο επίτευγμά του ήταν η αποκατάσταση της Δημοκρατίας με αυτόν τον υποδειγματικό τρόπο που έγινε το 1974. Το τρίτο ήταν η ανεξαρτησία της Κύπρου, ένα θέμα για το οποίο επικρίθηκε και αδικήθηκε, αλλά ήταν επίτευγμα. Μια δεύτερη Ελλάδα δημιουργήθηκε χάρη στη Συμφωνία Ανεξαρτησίας της Κύπρου και αυτό δεν μειώνεται από καμία μεταγενέστερη εξέλιξη. Το τέταρτο επίτευγμα ήταν η είσοδος της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Μια είσοδος η οποία σημάδεψε τη μοίρα του τόπου και έδωσε μια μοναδική, απαράμιλλη ευκαιρία προκοπής η οποία και σήμερα ακόμη μας συνέχει». 

Υπόδειγμα ζωής

«Αυτά τα τέσσερα επιτεύγματα είναι χειροπιαστά και έχουν διεθνή αναγνώριση», τόνισε ο Κ. Τασούλας υπογραμμίζοντας επίσης ότι στον συλλογικό τόμο στον οποίο καταθέτουν τις επιστημονικές τους απόψεις δύο γενιές επιστημόνων, ξεδιπλώνεται το υπόδειγμα της ζωής, της σκέψης και της δράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

«Το υπόδειγμα του Καραμανλή ως πολιτικού, ως δημιουργικού ανθρώπου, ως ανθρώπου του χρέους επηρεάζει έστω και λίγο εμάς, τη σημερινή γενιά πολιτικών» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο Κ. Καραμανλής, όπως προκύπτει από το βιβλίο, είχε τόσο επίγνωση του προβλήματος της χώρας, όσο και επίγνωση της λύσεως και των μέσων για να λυθεί το πρόβλημα: «Το πρόβλημα της χώρας ήταν πολιτικό, η πολιτική κακοδαιμονία, η αστάθεια, το ευμετάβολο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Η λύση του πολιτικού προβλήματος ήταν η οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα τόνωνε την ψυχολογία των Ελλήνων και θα καταπολεμούσε βασικά στοιχεία κακά του χαρακτήρος μας τα οποία δημιουργούσαν εν συνεχεία παρενέργειες στην πολιτική, τον φθόνο, την φιλονικία, την έλλειψη συναινέσεως. Τα μέσα να λύσει αυτό το πολιτικό πρόβλημα και να πετύχει την ανάπτυξη, η οποία θα άφηνε πίσω όλα τα κακά στοιχεία του χαρακτήρος μας, ήταν η ισχυρή εκτελεστική εξουσία, η αλήθεια στο λαό και η αξιοποίηση σημαντικών ανθρώπων προκειμένου να έρθουν στην πολιτική κάτι που και σήμερα είναι ζητούμενο: Το πολιτικό προσωπικό.  Ήθελε τους καλύτερους για την πολιτική», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Συμπλήρωσε δε, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν υπήρχε κόλαξ προς τους πολίτες, ούτε αναζητούσε τις επιθυμίες του λαού για να τις προσφέρει. «Ήταν αυστηρός με τον κόσμο, γιατί ήταν πρώτα αυστηρός με τον εαυτό του. Συχνά νουθετούσε τον κόσμο τολμώ να πω ότι μερικές φορές τον μάλωνε σε δημόσιες ομιλίες. Υπέταξε τη ζωή του σε αυτή την υψηλή αντίληψη για τους σκοπούς της Ελλάδος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

* * * 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές καθώς και πλήθος κόσμου.