«Η μετανάστευση δεν είναι δικαίωμα»
«Η μετανάστευση δεν είναι δικαίωμα», είναι ο τίτλος επίκαιρου άρθρου του καθηγητή πρ. Πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κων. Γάτσιου και του Δημήτρη Α. Ιωάννου που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στην Athens Voice.
Στο άρθρο τους, οι συγγραφείς αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία βρίσκεται σε πορεία σοβαρής δημογραφικής κάμψης και ως εκ τούτου έχει πραγματική ανάγκη από μετανάστες. Από μετανάστες, όμως, τους οποίους θα έχει επιλέξει και θα έχει προσκαλέσει η ίδια και όχι από μετανάστες οι οποίοι καταφθάνουν και εισέρχονται στη χώρα απρόσκλητοι και είναι φορείς αξιών παντελώς ασύμβατων με τον τρόπο ζωής μας και το δημοκρατικό κράτος δικαίου στο οποίο επιθυμούμε να ζούμε. Όμως αυτό που συμβαίνει ως κανόνας είναι το αντίθετο, έχοντας δημιουργήσει μία πολύ δυσμενή κατάσταση, η οποία τώρα τείνει να γίνει δυσμενέστερη με τις γνωστές απειλές του κ. Σολτζ. Για την κατάσταση αυτή υπάρχει ασφαλώς συλλογική ευθύνη, κυρίως όμως υπάρχει ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, διότι κανείς δεν είχε το θάρρος και την ειλικρίνεια να δεχθεί ως βασική αρχή και να θέσει ως κατευθυντήρια γραμμή το αξίωμα ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Βεβαίως, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα να εγκαταλείπει κάποιος την χώρα του όταν το επιθυμεί. Δεν είναι, όμως, δικαίωμά του να εισέρχεται και να εγκαθίσταται σε όποια χώρα επιθυμεί. Σε κανένα από τα θεμελιώδη κείμενα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μνημονεύεται ο αυθαίρετος εποικισμός μίας χώρας ως ένα από αυτά, ούτε πουθενά αναφέρεται το δικαίωμα κάποιος να εγκαθίσταται αυθαίρετα σε όποια χώρα θέλει χωρίς να ρωτάει κανέναν και χωρίς να τον προσκαλεί κανείς. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια όσον αφορά τα μεταναστευτικά κύματα των τελευταίων ετών προς την Ευρώπη.
»Ενώ, όμως, η μετανάστευση και ο αυθαίρετος εποικισμός δεν είναι δικαίωμα κανενός, από την άλλη πλευρά είναι αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα κάθε χώρας να μεριμνά για την προστασία των πολιτών της καθώς και για την ίδια τη διαχρονική επιβίωσή της. Έστω και αν αυτό είναι κάτι το οποίο λίγοι καταλαβαίνουν στην χώρα μας, και ακόμη λιγότεροι τολμούν να το δηλώσουν και να το υπερασπιστούν…».