Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα διορθώσει δυσλειτουργίες!
Προβλήματα και δυσλειτουργίες του σημερινού συστήματος Ψυχικής Υγείας θα λύσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να συσταθεί ένας ενιαίος Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.
Αυτό τόνισε χθες από τα Γιάννενα ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη και τη βουλευτή Μαρία Κεφάλα, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Πολυδύναμο Κέντρο του «Χατζηκώστα» και τη Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να ενημερώσει το προσωπικό τους για τις αλλαγές που έρχονται με τον νόμο 5929. Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να προσφέρονται δωρεάν σε κάθε εξαρτημένο άτομο.
Με ενιαία διοίκηση
«Από πρώτη Ιανουαρίου 2025 η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα πάρει τον δρόμο της και όλα θα πάνε καλά. Ο νόμος θα εφαρμόζεται έτσι ακριβώς όπως ορίζεται», τόνισε χθες από τα Γιάννενα ο Υφυπουργός Υγείας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαρτζόπουλος διαβεβαίωσε πως το νέο σύστημα είναι απολύτως λειτουργικό και βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές ιδίως υγειονομικών συστημάτων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο νέος νόμος «προβλέπει κάτι που είναι αυτονόητο σ’ αυτόν τον τομέα, μία ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική διοίκηση. Θα έχει ένα ενιαίο επιστημονικό συμβούλιο το οποίο θα ασκεί εποπτεία. Σ’ αυτό μάλιστα θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ και εκπρόσωπος των ληπτών των υπηρεσιών, δηλαδή των ασθενών και η όλη προσπάθεια είναι στην έγκαιρη ανίχνευση και διακίνηση των ασθενών να επικρατούν πρακτικές που προσιδιάζουν στη διαδικασία, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους ίδιους».
«Δεν λειτουργεί σωστά…»
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα δημιουργηθεί ένας Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων εκδηλώθηκαν αντιδράσεις εξαιτίας της ανησυχίας ότι θα υποβαθμιστούν οι περιφερειακές υπηρεσίες και θα ενταχθούν διοικητικά σε ένα κέντρο μακριά από αυτές.
Κληθείς χθες να σχολιάσει τις ανησυχίες, ο Υφυπουργός σημείωσε πως «το κακό με τη διακίνηση των ασθενών έτσι όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν γίνεται σωστά, κάτι που φαίνεται από τα ράντσα που έχουμε. Αυτό σημαίνει ότι η Ψυχιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται σωστά. Τώρα η συνεχής αποασυλοποίηση θα γίνει πράξη». Όπως ανέφερε, στόχος είναι τα χρόνια περιστατικά να ανακαλύπτονται γρήγορα ώστε να προωθούνται εγκαίρως στις μονάδες ψυχιατρικής αποκατάστασης.
Το προσωπικό
Όσον αφορά στο προσωπικό των δομών Ψυχικής Υγείας, ο κ. Βαρτζόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέσα στην πανδημία η διάθεση νέου δυναμικού δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε στις πιεστικές ανάγκες, κάτι που χαρακτήρισε λογικό, τονίζοντας πως ήταν διαφορετικές οι προτεραιότητες.
Τώρα όμως, σημείωσε πως το δίκτυο θα προσδιορίζει το ίδιο τις ανάγκες του και θα φροντίζει οι προκηρύξεις να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Ο Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης έκανε λόγο για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση για τον τομέα των πάσης φύσεως εξαρτήσεων. Τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των εξαρτήσεων.
«Αυτό που βάζει ως γενική αρχή το νέο νομοσχέδιο είναι η επιλογή του κάθε ωφελούμενου στη θεραπεία που θέλει και επιθυμεί», είπε και διαβεβαίωσε πως «οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα, στεγνά προγράμματα, υποκατάσταση κλπ. θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν με το ίδιο προσωπικό και θα παρέχουμε καλύτερη κάλυψη, ώστε σε κάθε περιοχή να υπάρχει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που χρειάζονται οι πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κάποια εξάρτηση αλλά και οι οικογένειές τους». Καταλήγοντας, ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Εδώ και 30 χρόνια λειτουργούσε το σύστημα όπως το ξέρουμε σήμερα. Πάμε να το εξελίξουμε».
Για Κέντρα Πρόληψης
Ο Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε έπειτα από σχετική ερώτηση και στο τι μέλλει γενέσθαι με τα Κέντρα Πρόληψης που υπάρχουν φόβοι ότι μετά το 2027 θα καταργηθούν. Όπως είπε, «υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων η οποία, όπως κάθε τέτοια σύμβαση, έχει μία αρχή και ένα τέλος. Η συγκεκριμένη λήγει το 2027. Αντίθετα με τα θρυλούμενα δεν αλλάζει τίποτα στα Κέντρα Πρόληψης και συνεχίζει κανονικά η υλοποίηση της προγραμματικής. Τώρα που θα δημιουργηθεί ο Εθνικό Οργανισμός Πρόληψης των Εξαρτήσεων και θα έχει δικό του επιστημονικό συμβούλιο θα υπάρξει διάλογος με τα Κέντρα για τον τρόπο με τον οποίο η δράση τους θα ενταχθεί στα πλαίσιά του».
Ο κ. Βαρτόπουλος ξεκαθάρισε δε πως οι υπηρεσίες προς εξαρτημένους θα εξακολουθήσουν να προσφέρονται δωρεάν. «Δεν αλλάζει απολύτως τίποτε όσον αφορά στο θεραπευτικό κομμάτι. Όλα αυτά είναι δομές του Κράτους, συντηρούνται από αυτό και παρέχονται στον πολίτη εντελώς δωρεάν», σημείωσε.
Η Μαρία Κεφάλα
Η βουλευτής Μαρία Κεφάλα υπογράμμισε από την πλευρά της για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση πως «στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Συμπλήρωσε δε πως «η μονάδα του ΟΚΑΝΑ είναι πολύ σημαντική για την περιοχή μας καθώς έχουμε πλέον μία δομή για τα εξαρτημένα άτομα γιατί η μάστιγα των ναρκωτικών είναι εδώ και η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει λύσεις, τουλάχιστον να μη μετακινούνται προς άλλες περιοχές όπως μέχρι τώρα».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ