Μέσω zoom συμμετείχε ο Φρ. Μπελέρης στη συνάντηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών

on .

MPELERHS ZOOM SYSKEPSH

Διαδικτυακά έδωσε το «παρών» στην συνάντηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, ο έγκλειστος Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρ. Μπελέρης.

Μάλιστα για να καταστεί δυνατή η ολιγόλεπτη συμμετοχή του μέσω zoom, χρειάστηκε για ακόμη μια φορά, η υποβολή ειδικού αιτήματος στη Διεύθυνση των φυλακών Φίερι, όπου και κρατείται.

Ο Φρ. Μπελέρης αφού ευχαρίστησε τους συνάδελφους του για την στήριξή τους, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα να βρίσκεται ανάμεσα τους και δια ζώσης, καθώς – όπως έκανε ο ίδιος γνωστό - έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για πενθήμερη άδεια, προκειμένου να παραστεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου στις 16 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν οι νέες εκλογές στον Δήμο Χιμάρας. Όπως μετέδωσε χθες η ιστοσελίδα «himara.gr» η Ρυθμιστική Επιτροπή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (KQZ) δεν ενέκρινε το προεδρικό διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών στις 4 Αυγούστου. Παρά τις παρατεταμένες συζητήσεις, το σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς μόνο τρία μέλη ψήφισαν υπέρ και δύο κατά, ενώ απαιτούνταν τουλάχιστον τέσσερις ψήφοι υπέρ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Muharrem Çakaj, μέλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη νομική βάση της απόφασης της KQZ να κηρύξει άκυρη την θητεία του Φρέντη Μπελέρη. Σύμφωνα με τον Çakaj, ο νόμος περί αποποινικοποίησης αναφέρεται σε γεγονότα και νομικές καταστάσεις που πρέπει να έχουν συμβεί πριν από την υποψηφιότητα ενός ατόμου, και όχι μετά. Υποστήριξε ότι η απόφαση της επιτροπής είναι άκυρη, καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη προθεσμία των 30 ημερών που έχει ο Μπελέρης για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στην KAS (Επιτροπή Προσφυγών).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Çakaj σημείωσε ότι η ημερομηνία των νέων εκλογών στη  Χιμάρα είχε προκαθοριστεί με μεγάλη ταχύτητα από όλους τους θεσμούς, χωρίς να περιμένουν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου των Τιράνων, όπου ο Μπελέρης είχε προσφύγει κατά του διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Bajram Begaj.

Η Ilirjana Nano, μέλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να αξιολογεί τις αποφάσεις της KQZ, και ότι αυτό είναι έργο άλλων οργάνων σε περίπτωση προσφυγής. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στην KQZ, Eridian Salianji, υποστήριξε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της κρίνοντας την απόφαση της KQZ για την διακοπή της θητείας Μπελέρη και το διάταγμα του Προέδρου για την προκήρυξη των εκλογών. Κατηγόρησε την επιτροπή για κατάχρηση καθήκοντος και τόνισε ότι η εκλογική διαδικασία δεν θα έπρεπε να εμποδίζεται.