ΧΡ. ΜΑΣΣΑΛΑΣ: Σημαντικός ο ρόλος της ευεργεσίας και στην σημερινή εποχή
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι εθνικοί ευεργέτες, πολλοί από τους οποίους είναι Ηπειρώτες, άφησαν σπουδαία κληρονομιά στους πολίτες αυτής εδώ της χώρας. «Θησαυροί σοφίας είναι οι διαθήκες τους», όπως τονίζει, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς, πρ. Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων και μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος.
Ένας άνθρωπος που επί σειρά ετών έχει ασχοληθεί με την προσφορά των ευεργετών και μέσα από την δραστηριότητά του στο Ριζάρειο Ίδρυμα.
Και είναι πράγματι παρήγορο, στο σημερινό «γκρίζο» περιβάλλον που ζει η ελληνική κοινωνία, ο κ. Μασσαλάς να πιστεύει ότι η παράδοση της ευεργεσίας συνεχίζεται.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον «Π.Λ.» «μια χώρα που διέρχεται σοβαρή κρίση έχει ανάγκη τις εκφράσεις αλληλεγγύης και ευεργετισμού για να μετριάσει το κόστος από τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους».
Η συνέντευξη
Κύριε Μασσαλά, πώς θα ορίζατε την ευεργεσία;
Απ.: Μια φιλάνθρωπη πράξη, χωρίς προσδοκία ανταλλάγματος, που απευθύνεται κυρίως στο κοινωνικό σύνολο.
Πώς μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τη δικαιοσύνη;
Απ.: Εκ της ευεργεσίας πηγάζουν όλες οι αρετές, καθώς εκ της δικαιοσύνης όλα τα καθήκοντα.
Με πιο χαρακτηριστικό τρόπο: τίμιος είναι όστις δεν αδικεί και ενάρετος όστις ευεργετεί…
Πώς γεννήθηκε η ιδεολογία του ευεργετισμού;
Απ.: Οι εθνικές δοκιμασίες σημάδεψαν ευαίσθητους ανθρώπους που έταξαν σκοπό της ζωής τους να αλλάξουν με το παράδειγμά τους τον κόσμο μας. Άλλωστε, τα υλικά και οι προϋποθέσεις για το καλό έχουν δοθεί στον άνθρωπο, αν δεν τα εκμεταλλεύεται είναι απλώς από δικό του λάθος…
Στα χρόνια της σκλαβιάς οι ξενιτεμένοι από τις άγονες περιοχές της πατρίδας μας, π.χ. Ήπειρο, ταξίδεψαν, πρόκοψαν, αλλά δεν ξέχασαν. Τους κόπους τους επένδυσαν για το γενικό καλό. Μάλιστα, οι Αδελφοί Ριζάρη ορκίστηκαν να μην δημιουργήσουν οικογένεια και να αφήσουν την περιουσία τους για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα τους.
Πού εστίαζαν τη βοήθειά τους οι ευεργέτες;
Απ.: Στην εκπαίδευση (σχολεία, πανεπιστήμια), σε υποδομές υγείας (νοσοκομεία), σε εκκλησίες και σε επαγγελματικές σχολές.
Ποια κοινά χαρακτηριστικά έχουν οι ευεργέτες;
Απ.: Η αγάπη στον άνθρωπο, την πατρίδα και το γενικό καλό. Οι διαθήκες τους είναι θησαυροί σοφίας…
Ποιος είναι ο ρόλος της ευεργεσίας σήμερα;
Απ.: Μια χώρα που διέρχεται σοβαρή κρίση έχει ανάγκη τις εκφράσεις αλληλεγγύης και ευεργετισμού για να μετριάσει το κόστος από τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
Και μια τελευταία ερώτηση: Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για τους ευεργέτες;
Απ.: Να θυμηθούμε και να κάνουμε πράξη τα λόγια του Θουκυδίδη, «ανδρών επιφανών έργω γενομένων, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς»…
ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥο, ενισχύοντας παράλληλα τα συσσίτια του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.