Όσο η φυλάκιση Μπελέρη συνεχίζεται η Αλβανία δεν βλέπει ένταξη στην Ε.Ε.

on .

SHMAIES ALBANIA EYROPHS

Μπορεί ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησής του το τελευταίο διάστημα να επιχειρούν με κάθε τρόπο να… απεμπλακούν από την υπόθεση φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρ. Μπελέρη, κάνοντας λόγο για υπόθεση της Δικαιοσύνης, όμως η Αθήνα έχει ήδη στείλει το μήνυμα στη γειτονική χώρα, μπλοκάροντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. 

Βέβαια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παρουσιάζεται αμετακίνητος, ενώ σε συνέντευξή του στο France 24 ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ένταξη στην Ε.Ε.! 

Αυστηρό μήνυμα Σχοινά!

Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του Κ. Μητσοτάκη κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Thessaloniki Summit 2023, που λαμβάνει χώρα στην συμπρωτεύουσα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Φόρουμ των Δελφών. Κατά την διαδικτυακή ομιλία του χθες, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δυο «κόκκινες» γραμμές, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη. Όπως είπε: «Η πρώτη είναι ότι όσοι προσβλέπουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να είναι 100% σίγουροι ότι έχουν την ικανότητα να αναλάβουν τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της τήρησης των θεμελιωδών αξιών και του μοντέλου της κοινωνίας στο οποίο βασίζεται η ενωμένη Ευρώπη.

»Δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση σε αυτή τη διαδικασία ούτε θα υπάρχει κάποιος δρόμος ή κάποια μικρή πόρτα που θα επιτρέψει να αποφευχθεί η δέσμευση προς αυτές τις αξίες από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

»Το λέω αυτό -υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς- γιατί η συνεχιζόμενη κράτηση του δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας είναι ακριβώς αυτός ο τύπος της κερκόπορτας, των πιθανών εναλλακτικών, που κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να τους οδηγήσουν στην Ευρώπη, χωρίς να υπολογίζουν την ακλόνητη δέσμευση της Ευρώπης στην τήρηση αυτής της προτεραιότητας: Κράτος δικαίου, Δημοκρατία και θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει έκπτωση σε αυτό το πεδίο.

»Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι όσοι προσβλέπουν σε αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να δέχονται, χωρίς καμία επιφύλαξη, τον γεωπολιτικό προσανατολισμό που η Ευρώπη έχει στο σύγχρονο αβέβαιο κόσμο.

»Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να προσβλέπει κάποιος στο να γίνει μέλος της ενωμένης Ευρώπης έχοντας απόψεις για τη γεωπολιτική και διεθνή πραγματικότητα που απέχουν από τις βασικές επιδιώξεις της ενωμένης Ευρώπης…».

Η «Ομόνοια»

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε και η οργάνωση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία «Ομόνοια», η οποία επιμένει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και κατασκευασμένη απ’ τις κρατικές υπηρεσίες, αναφερόμενη στην ομολογία μάρτυρα ότι χρηματίστηκε για να εκθέσει το επιτελείο Μπελέρη σε δήθεν αλισβερίσι εξαγοράς ψήφων.

«Το κατασκευασμένο αυτό σενάριο κατέρρευσε στα μάτια της κοινής γνώμης. Εν τούτοις η συνεχιζόμενη αναφορά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Δικαιοσύνης με την στερεότυπη φράση «είναι υπόθεση της δικαιοσύνης» στην ουσία αποτελεί προειδοποίηση προς τους δικαστές να μην αποφασίσουν με επαγγελματική ακεραιότητα και συνειδητή τόλμη αλλά να συνεχίσουν να καλύπτουν την δολοπλοκία. 

»Δολοπλοκία που συνεχίζει να δημιουργεί παράνομα τετελεσμένα στην περιοχή της Χιμάρας ειδικά σε ότι αφορά την λεηλασία της ιδιοκτησίας προς εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος», τονίζει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η «Ομόνοια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι την περίοδο αυτή, απ’ τις εκλογές του Μαΐου, στο Δήμο Χιμάρας επικρατεί ομιχλώδης κατάσταση και «κρατικοί φορείς παρέχουν δια του πρώην Δημάρχου και των δοτών υπαλλήλων,  τις τελευταίες υπηρεσίες σε παράνομα συμφέροντα και συμβόλαια σκοτεινής συναλλαγής». Στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση των Β/Ηπειρωτών επιμένει ότι «η δεσμευτική εφαρμογή των κριτηρίων της Χάρτας της Κοπεγχάγης για τα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ κράτη πρέπει με αυστηρότητα και χωρίς καμιά προσχηματική έκπτωση να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Αλβανίας».