Στόχος να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

on .

DHMOS PAROYSIASH GIA PLATEIA

Να υλοποιηθεί, περιμένουν οι Γιαννιώτες, ο στόχος που έθεσαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, της ολοκλήρωση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας μέχρι το καλοκαίρι του 2024 ώστε να αποδοθεί στην πόλη λειτουργική και με ενιαίο χαρακτήρα.

Μπορεί οι εργασίες για αρκετό διάστημα να μπήκαν στον «πάγο» και να υπήρξε μια αδικαιολόγητη στασιμότητα, αλλά το χρονοδιάγραμμα πήγε πίσω λόγω των πρόσθετων εργασιών που ήταν αναγκαίες να γίνουν για την προστασία του υπόγειου πάρκινγκ. Από τη στιγμή που οι εργασίες μόνωσης έχουν προχωρήσει, αναπτερώθηκαν και οι ελπίδες των Τεχνικών Υπηρεσιών ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων θα είναι έτοιμη.  Βέβαια για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει οι εργασίες να γίνουν εντατικές και ο καιρός για την εκτέλεσή τους να είναι σύμμαχος, κάτι το οποίο είναι δύσκολο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Αποτύπωμα για την κλιματική ουδετερότητα…

Η αισιοδοξία αυτή των υπηρεσιών αποτυπώθηκε και κατά την χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης των έργων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων και της επανάχρησης του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά  που έγινε στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου. Πρόκειται για δύο μεγάλες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Κατά την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου τόνισε ότι βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν να αξιοποιήσει όλες τις χρηματοδοτικές πηγές με την δρομολόγηση σημαντικών έργων. 

«Αυτό αποτέλεσε μία πρόκληση για τη Δημοτική Αρχή αλλά και για τις υπηρεσίες του Δήμου που εργάζονται σκληρά για την υποβολή άρτιων και ολοκληρωμένων προτάσεων» σημείωσε και ευχαρίστησε τα στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού και Οικονομικών, καθώς και όλους τους εργαζόμενους. Τα δύο συγκεκριμένα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι στιγμής εντός του συμβατικού χρόνου αποπεράτωσης.

 Στην διάρκεια της εκδήλωσης η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Κατερίνα Βίνη ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τα δύο έργα θα βάλουν το δικό τους αποτύπωμα στην πορεία της πόλης για την κλιματική ουδετερότητα ως το 2030.

Φιλικός τόπος συνάντησης…

Όπως τονίστηκε, το έργο ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου, σκοπό έχει να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης φιλικό προς όλους, συνδυάζοντας από την μια τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης και από την άλλη το σύγχρονο πρόσωπο του Δήμου. Το κυρίαρχο στοιχείο της θα είναι το σύστημα σιντριβανιού που θα τοποθετηθεί και ο ειδικός φωτισμός.

Όπως ανέφερε, σχετικά ο επιβλέπων του έργου Λευτέρης Τσουκανέλης το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024 και μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο μικρές υστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα λόγω των πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν για την προστασία του υπόγειου πάρκινγκ. 

Πολυχώρος πολιτιστικής δημιουργίας…

Σχετικά με το Πνευματικό Κέντρο στον Κατσικά, αυτό θα μετατραπεί σ’ έναν πολυχώρο υποστήριξης και προώθησης της πολιτιστικής δημιουργίας με χώρους θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, προβολών και ομιλιών, πολλαπλές αίθουσες εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες εκπαίδευσης και άλλους. Εντός του χρονοδιαγράμματος έθεσε το έργο ο επιβλέπων Βασίλης Τσιούρης, ένα έργο που είχε δημοπρατηθεί με το σύστημα «μελέτη- κατασκευή». 

Τα υπόλοιπα έργα…

Με αφορμή την εκδήλωση ο Δημήτρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε όλα τα έργα του Δήμου που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και είναι ήδη σε φάση υλοποίησης. Αναλυτικά πρόκειται για τα ακόλουθα:

- Συντήρηση σχολικών μονάδων και ανοιχτών αθλητικών χώρων Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 4.586.000 ευρώ.

- Βελτίωση προσβασιμότητας αγροτικού́ οδικού́ δικτύου Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 2.910.000 ευρώ.

- Προσεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες του Δ. Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 51.253,32 €

- Γωνιές ανακύκλωσης στον Δήμο Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 1.326.800,00 €

- Παρεμβάσεις αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 7.160.000 ευρώ.

Τέλος όπως είπε ο Δήμαρχος, αναμένεται πολύ σύντομα η απόφαση ένταξης για τη μεταστέγαση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων σε έκταση που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.