Σφοδρή κριτική στον Στεφ. Κασσελάκη και αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

on .

KASSELAKHS STEFANOS 6 10 2023

• Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου ακούστηκαν σοβαρές καταγγελίες από διάφορες πλευρές.

Μετά τις χθεσινές ηχηρές αποχωρήσεις 45 στελεχών (οι δυο είναι εκλεγμένοι βουλευτές: Ευκλ. Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα), ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε στη δευτερολογία του ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για δημοψήφισμα, ζητώντας όμως να παραδώσουν τις έδρες τους. 

Η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα στην αίθουσα. «Ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν», τόνισε, μεταξύ άλλων, και κάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας, να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις, διαφορετικά έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε εσωτερικό δημοψήφισμα.

Άμεση ήταν η αντίδραση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με την «Ομπρέλα» να δηλώνει την αποχώρησή της από το κόμμα, ασκώντας σκληρή κριτική για τη  στάση του Στέφανου Κασσελάκη. Το κείμενο της αποχώρησης των 45 στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο Γιαννιώτης Χρ. Μαντάς, εστάλη στη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και με κοινοποίηση στο γραφείο του προέδρου.

Στο κείμενό τους έκαναν λόγο για «πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε», ενώ χαρακτήρισαν την ομιλία Κασσελάκη  «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς…».

Η ομάδα Αχτσιόγλου

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου με επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα και την οποία, μεταξύ άλλων, υπογράφει και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Σ’ αυτή, η παρουσία του Στεφ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή χαρακτηρίζεται «βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς. Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών…».

Και σε άλλο σημείο ανέφεραν: «Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό.

»Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά».