ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Σημαντική η επανέναρξη διαπραγματεύσεων για ειρήνη στη Μ. Ανατολή

on .

TASOYLAS ARABES PRESBHS 3 11 23

Την ανησυχία της χώρας μας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας, κατά την συνάντηση που είχε χθες με τους Πρέσβεις και τους Επιτετραμμένους των Αραβικών Κρατών που υπηρετούν στην Αθήνα. Όπως ανέφερε «πρόκειται για μια κρίση με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα ανησυχεί από μια ενδεχόμενη διάχυση του πολέμου στην περιοχή. Επιπλέον, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεταξύ των πιθανών επιπτώσεων της κρίσης». 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». «Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και να επιστραφούν στις οικογένειές τους. Η Ελλάδα, επιμένοντας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αμάχων. Η Ελλάδα αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και στη χρήση βίας κατά των αμάχων» ανέφερε. 

Παράλληλα, χαιρέτισε το άνοιγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Αιγύπτου στη Γάζα, για τη μεταφορά της απαραίτητης βοήθειας. 

Τέλος, ο Κων. Τασούλας επεσήμανε ότι είναι σημαντική η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, συνολικής λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του OHE.

Οι εκπρόσωποι των Αραβικών χωρών επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Επεσήμαναν την άποψη ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μία πιο εκτεταμένη κρίση που θα συμπεριλάβει όλη την περιοχή. 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Πρέσβεων και Επιτετραμμένων Αραβικών Κρατών ήταν ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mr. Omar Amer Youssef.