Να αποδοθούν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

on .

nikos eksarhos vouli2 1024x574

• Το αίτημα των οικοδόμων για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων μετέφερε στη Βουλή και συζητήθηκε ήδη με Επίκαιρη Ερώτηση  ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν τα ένσημα που λείπουν σε οικοδόμους οι οποίοι είναι οριακά για να βγουν στη σύνταξη, εξαιτίας της ανεργίας τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας, ΕΦΚΑ, έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους οικοδόμους. Οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά. δουλεμένα και πληρωμένα ένσημα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1985.

Ο υπουργός Εργασίας, αν και αναγνώρισε ότι πάνω από 246 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ από το 1985 για τις εισφορές των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ισχυρίστηκε ότι αυτές χρηματοδοτούν τις συντάξεις των οικοδομών που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 38 χρόνια είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους, επεσήμανε στη δευτερολογία του ο Ν. Έξαρχος, απαιτώντας να μη χρηματοδοτούνται με αυτά οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, αλλά να δοθούν στους οικοδόμους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη.