Στιγμιότυπα από τις επετειακές εκδηλώσεις

on .

TASOYLAS KATATHESH STEFANI 28 OKTOBRIOY

-Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Ήπειρο, αλλά και τη Βόρειο Ήπειρο, στα αιματοβαμμένα χώματα που γράφτηκαν οι πιο ένδοξες σελίδες του έπους του ’40.

- Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου με τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και τη μεγαλειώδη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. 

- Στη δοξολογία στη Μητρόπολη και στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ενώ η επετειακή ομιλία έγινε από την Dr Μαρούλα Παπαευσταθίου - Τσάγκα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ιωαννίνων. 

-Με καθυστέρηση περίπου είκοσι λεπτών ξεκίνησε η παρέλαση, ανήμερα της εθνικής επετείου στα Γιάννενα. Πριν την έναρξη, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Αλ. Καχριμάνης υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους, τους οποίους περίμενε μια έκπληξη. Στον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, στην υφυπουργό Μ. Κεφάλα, στην ευρωβουλευτή Α. Ασημακοπούλου δώρισε ένα βιβλίο με τίτλο «Το Ελληνικό Νεκροταφείο της Βιέννης στο ST MARX» του Θεοφάνη Πάμπα, έκδοση των Περιφερειών Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας. 

- Στην παρέλαση βρέθηκε και μια αντιπροσωπεία Ιταλών, φορώντας στολές της εποχής, με τον Πρόεδρο της Βουλής να τους καλημερίζει και μάλιστα στα ιταλικά!..

- Συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας βγήκε από το Διοικητήριο της Περιφέρειας. Δεν κάθισε στους επισήμους, αλλά και αυτό θα γίνει με την ανάληψη των καθηκόντων του. 

- Η παρέλαση διεξήχθη φέτος σε διαφορετική κατεύθυνση, λόγω των εργασιών ανάπλασης της Πλατείας. Οι παρελαύνοντες κινήθηκαν από τη Λεωφόρο Δωδώνης προς τη Κάτω Πλατεία μέσω του ρεύματος ανόδου, ενώ η εξέδρα των επισήμων τοποθετήθηκε πάνω στο ρεύμα καθόδου. Πάντως η εξέδρα αυτή ήταν διαφορετικού τύπου σε σχέση με άλλες φορές.

- Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος για τους πολίτες κάθε ηλικίας να κατακλύσουν το κέντρο της πόλης και να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ενώ με την  ψυχή τους το χάρηκαν τα μικρά παιδιά, δίνοντας μια όμορφη εικόνα με τα σημαιάκια τους…

- Μαθητές, φοιτητές, στρατός, σωματεία, τμήματα αστυνομίας, σύλλογοι απέσπασαν το πιο δυνατό χειροκρότημα των παρισταμένων την ώρα της παρέλασης.

- Δυναμικό παρών έδωσαν στην παρέλαση οι ωφελούμενοι στις  Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ελπίδα Ζωής». Ήταν αυτοί με τους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν, που άνοιξαν την παρέλαση στα Γιάννενα.

- Πέρα από τα τμήματα των σχολικών μονάδων ή συλλόγων που παρέλασαν, δυναμικό παρών έδωσαν και το Σώμα Προσκόπων, αλλά και το παράρτημα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, που δίνει καθημερινά τη μάχη προσφοράς στον συνάνθρωπο…

- Σύλλογοι Κρητικών και Κυπρίων παρέλασαν και φέτος, με τους Κύπριους σπουδαστές να φωνάζουν σύνθημα για την Κύπρο και να αποσπούν το χειροκρότημα…

- Μεγαλειώδης ήταν η παρέλαση τόσο από τον Στρατό όσο και από την Αστυνομία, από την οποία την εντύπωση έκλεψαν οι μοτοσικλέτες...

- Με τη λήξη της παρέλασης, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Γιώργος Παππάς παρέλαβε την αναφορά από τον Διοικητή του 625 ΤΠ. Η προετοιμασία και του Στρατού για την παρέλαση είναι πάντα πυρετώδης και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους συντελεστές.

- Toυς στίχους του Οδυσσέα Ελύτη χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας για να αναφερθεί στο άλμα ευθύνης που έγινε το 1940. «Ο ειρηνικός Έλληνας πρέπει να κάνει άλμα ευθύνης για να κερδίσει όχι την ελευθερία γιατί αυτή μας την χάρισαν όσοι τιμούμε σήμερα, αλλά να κατακτήσει την προκοπή και την ευημερία μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο», είπε. Ο ίδιος έχει πάντα τον τρόπο να αντλεί παραδείγματα από την ιστορία για να εξηγήσει τη σημερινή κατάσταση…

- Με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» τα μέλη του ΚΚΕ, με μπροστάρη τον βουλευτή Νίκο Έξαρχο έκαναν τη δική τους παρέμβαση μόλις έληξε η παρέλαση.

- Λαμπρές και οι εκδηλώσεις στην Κόνιτσα. Οι μαθητές των σχολικών μονάδων και τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν στην παρέλαση, ενώ με παραδοσιακούς χορούς από τον χορευτικό όμιλο Κόνιτσας έκλεισαν όμορφα οι εκδηλώσεις.

- Στις επίσημες τελετές μνήμης προς τιμήν των Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41 στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες, βρέθηκε ο υφυπουργός εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας. Συναντήθηκε με μέλη της μειονότητας αλλά και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ