Η παράταση της προφυλάκισης του Φρ. Μπελέρη «σκιάζει» τις σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας

on .

OIKONOMOY ALBANIA

Τον Φρέντη Μπελέρη συνάντησε χθες στις φυλακές Δυρραχίου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. 

Η συνάντηση έγινε παρουσία της Ελληνίδας πρέσβεως στην Αλβανία Κωνσταντίνας Καμίτση, ενώ η επίσκεψη αποτέλεσε την αφορμή για μια ακόμη δημόσια τοποθέτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ότι παραβαίνει τις αρχές του Κράτους Δικαίου. 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έμμεσα προειδοποίησε την Αλβανική πλευρά για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε., ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς που προβάλλει ο Έντι Ράμα ότι δεν παρεμβαίνει στην Αλβανική Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Για την Ελλάδα η υπόθεση αυτή ήταν εξαρχής και παραμένει εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός των αρχών του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελούν κομβικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στην περίπτωση του κ. Μπελέρη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

«Η αλβανική πλευρά οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη ως δημάρχου, σεβόμενη την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές» επισήμανε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «Η παράταση της σημερινής κατάστασης σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Διασυνοριακή συνεργασία 

Με δεδομένη πλέον την κρίση που υπάρχει στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις εξαιτίας της υπόθεσης Χειμάρρας και Μπελέρη, παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος κ.α., που τέθηκαν στη διάρκεια της Διάσκεψης της «Διαδικασίας του Βερολίνου» που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, και που ήταν ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, στην εισήγηση που έκανε στη Διάσκεψη, «η διοργάνωση αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς που συμπεριλαμβάνουν τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη σύμπραξη για την κυβερνοασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια».

Αναφερόμενος στην ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και σταθερότητας των κρατών και ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται μεγάλο μέρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας.

Σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Οικονόμου στάθηκε στη συντονισμένη δράση των αρμόδιων εθνικών, αλλά και διεθνών και ευρωπαϊκών Υπηρεσιών και παράλληλα, στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, που έχουν καταστεί κρίσιμα ζητούμενα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.

Συνάντηση με Αναστάσιο

Ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε επίσης και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, από τον οποίο ενημερώθηκε για το εκτεταμένο και σημαντικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία. «Συζητήσαμε για θέματα που απασχολούν το ποίμνιό του και την περιοχή ευθύνης του. Η προσφορά του στους ορθόδοξους Αλβανούς και το πολύπλευρο κοινωνικό του έργο τυγχάνουν τεράστιας αναγνώρισης. Ο ρόλος του στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας στην Αλβανία είναι ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Οικονόμου μετά τη συνάντηση.