Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπεται ο Φρ. Μπελέρης!

on .

OIKONOMOY BALLA

• Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπεται οριστικά η υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη στην Αλβανία. 

Η σχετική απόφαση ελήφθη  χθες από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στα Τίρανα, όπου είχε προσφύγει η πλευρά Μπελέρη με αίτημα την άρση της προφυλάκισής του. Ωστόσο δεν ορίστηκε ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης και έως τότε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας θα συνεχίσει να κρατείται στις φυλακές Δυρραχίου, όπου θα τον συναντήσει σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου που βρίσκεται στα Τίρανα για τη διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου», έθεσε χθες  το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του Φρ. Μπελέρη,  στον Αλβανό ομόλογό του κ. Taulant Balla.  Η συνάντηση των δύο Υπουργών έγινε στο Αλβανικό Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα αναφέρει σε δήλωσή του (που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ο κ. Οικονόμου: «Στο περιθώριο της Διάσκεψης της "Διαδικασίας του Βερολίνου" είχα διμερή συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό μου, κ. Taulant Balla, στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας. Συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επικεντρωμένα στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τόσο στους τομείς της ασφάλειας όσο και της διαχείρισης των συνόρων.

Έθεσα στον ομόλογό μου και το θέμα της παρατεταμένης κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη, και, κυρίως τη στέρηση του δικαιώματός του να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος, κάτι που, εκτός από τα υπόλοιπα, παραβιάζει και το τεκμήριο της αθωότητας και είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Οι Αλβανοί Υπουργοί αδυνατούν πάντως να δώσουν σαφείς απαντήσεις καθώς είναι φανερό ότι το ζήτημα χειρίζεται προσωπικά ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που με τις αναρτήσεις του στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν αφήνει περιθώρια διαφοροποίησης των κυβερνητικών στελεχών.