Απόλυτη αναγκαιότητα πλέον η αντιπλημμυρική θωράκιση

on .

MPEZAS 18 7 23

• «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel».

Όπως επισημαίνει, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν πλέον αναγκαία έργα υποδομής αφού η αστάθεια που παρατηρείται στο κλίμα τα τελευταία χρόνια δημιουργεί όλο και περισσότερο ακραία φαινόμενα που δεν εντάσσονται σε αυτό που ονομάζουμε «κλιματική μεταβλητότητα». 

Τα ισχυρά αυτά φαινόμενα απαιτούν την επιτακτική βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας των  Δήμων μας. Πολύ περισσότερο του Δήμου Ηγουμενίτσας, που ούτως ή άλλως είχε πάντα προβλήματα στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και σε περιοχές όπως το Μαυρούδι, η Νέα Σελεύκεια, η Πλαταριά, τα Σύβοτα και η Πέρδικα. 

«Οι εικόνες από τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και καλλιέργειες από πλημμύρες, παλιότερα και πρόσφατα, είναι εικόνες που πρέπει να εργαστούμε για να μην υπάρξουν ξανά», σημειώνει ο κ. Μπέζας και προσθέτει: «Η σύγχρονη άποψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών είναι να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και συμπληρωματικές γρήγορες επεμβάσεις (σε ψηλότερα υψόμετρα), μικρού σχετικά κόστους που μπορούν πιο εύκολα να χρηματοδοτηθούν.  Ένας «έξυπνος» δηλαδή σχεδιασμός που θα βασίζεται  και σε μικρά  έργα κατανεμημένα σε επιλεγμένες θέσεις στη συνολική λεκάνη απορροής».