Comp 1

«Καλπάζει» η νέα παραλλαγή «Eris» του κορωνοϊού

on .

KALOGIANNHS STAYROS SYNENTEYKSH 26 4 23

• Ευθείες «βολές» τόσο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όσο και για τη χρησιμότητα του Πάρκου Τεχνολογίας που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου εξαπολύει ο Σταύρος Καλογιάννης σε ανακοίνωσή του που έχει στο επίκεντρό της το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας την αναθεώρηση των προτεινόμενων έργων και δράσεών του στα Γιάννενα. 

Στην πόλη των Ιωαννίνων δύο μεγάλες παρεμβάσεις σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών, η μελέτη του οποίου, προϋπολογισμού 1,95 εκατ. ευρώ, έχει προκηρυχθεί από το ΤΕΕ, όπως άλλωστε για όλους τους Δήμους της χώρας, με ημερομηνία υποβολής προσφορών την 1 Σεπτεμβρίου 2023 και το Πάρκο Τεχνολογίας που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ περίπου, για το οποίο ο ακολουθούμενος σχεδιασμός είναι, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, «αποσπασματικός και εκτός κάθε πλαισίου»!

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, το Υπ. Οικονομικών πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα του Κανονισμού ΜΑΑ, την επιλεξιμότητα και την ωριμότητα των χρηματοδοτούμενων έργων / δράσεων.

Σπεύδει δε να σημειώσει ότι σε τρία μόλις χρόνια από σήμερα πρέπει να έχει μελετηθεί, δημοπρατηθεί και κατασκευαστεί το Πάρκο Τεχνολογίας, το οποίο, όπως αναφέρει, είναι άγνωστο τι θα στεγάσει, ενώ μόνο κατά το ήμισυ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης! 

Παράλληλα, πρέπει να ανατεθούν και ολοκληρωθούν οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (πολεοδομική μελέτη, μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οριοθέτησης ρεμάτων) του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των υπόλοιπων Δήμων της χώρας, ώστε να εκδοθούν στη συνέχεια τα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισής τους.

Καταλήγοντας, ο πρ. βουλευτής και υπουργός, τονίζει πως «η έγκαιρη και ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική πρόσκληση για τη χώρα μέχρι το 2026. Καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, για την επίτευξη των στόχων απαιτείται προώθηση των απολύτως ώριμων έργων και δράσεων, ευλαβική τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία βημάτων, απόλυτος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων».