Παραλειπόμενα από τις εκλογές

on .

EKLOGES KOSMOS 21 5 23

-Χωρίς προβλήματα κύλησε στα Γιάννενα χθες η εκλογική διαδικασία. Αν και άστατος γενικά ο καιρός, οι πολίτες σταδιακά προσέρχονταν στις κάλπες για να ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους καθήκον. 

- Οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι επέλεξαν τις πρωινές ώρες για να ψηφίσουν, ενώ από τις πιο όμορφες εικόνες ήταν νέοι γονείς που έφταναν στα εκλογικά τμήματα μαζί με τα παιδάκια τους, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. 

- «Οι εκλογές που γίνονται, όπως πρέπει, στο τέλος της τετραετίας είναι θεσμικά ιερή στιγμή. Η λαϊκή κυριαρχία αποφασίζει για την επόμενη Βουλή και την επόμενη Κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο και από αύριο ξεκινάει μια ακόμη καλύτερη μέρα για την Ελλάδα». Αυτό τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος σάρωσε χθες, εξασφαλίζοντας πάνω από 16.000 σταυρούς.

- Η όλη εκλογική διαδικασία τελικά αποδείχθηκε πολύ εύκολη και για τους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν προνοήσει για να διευκολύνουν την κατάσταση κι έτσι δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα, ούτε υπήρξε ταλαιπωρία και καθυστέρηση…

- Στο Εκκλησοχώρι του Δήμου Ζίτσας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του, ψήφισε χθες ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος και σ’ αυτές τις εκλογές κατέβηκε υποψήφιος με τη Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων. «Στην πιο σημαντική μέρα της Δημοκρατίας, εδώ στο χωριό μου. Όλοι να ψηφίσουμε για τα Γιάννενα, την Ήπειρο, για την Ελλάδα Νέα Δημοκρατία», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του…

- Μ’ ένα πλατύ χαμόγελο έριξε τον φάκελο στην κάλπη η Μαρία Κεφάλα, η οποία μάλιστα ήταν από τις κερδισμένες των χθεσινών εκλογών, καθώς οι Γιαννιώτες την τίμησαν και με το παραπάνω με την ψήφο τους, κατατάσσοντάς την στη δεύτερη θέση.

- Στο Γυμνάσιο Κουτσελιού ψήφισε χθες ο γιατρός και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης, ο οποίος έδωσε μια πραγματική μάχη με τους συνυποψηφίους του, τον Θ. Μανταλόβα και τον καθηγητή Κων. Γάτσιο, κερδίζοντας με ασφαλή διαφορά την πρώτη θέση. 

- Ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Κωνσταντόπουλος, που για πρώτη φορά κατέβηκε με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων είχε αξιόλογη παρουσία. Στην παρθενική του εμφάνιση για την κεντρική πολιτική σκηνή τα κατάφερε περίφημα…Τώρα μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο τελικός ο εκλογικός χάρτης, γιατί μπορεί στις δεύτερες κάλπες η Ν.Δ. να βγάλει τρεις ή και τέσσερις βουλευτές….

- «Οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας. Σήμερα η ευθύνη περνά στους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Και πράγματι δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη χθεσινή σαρωτική νίκη της Ν.Δ. την πιστώνουν στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη. 

- Πολύ γρήγορη ήταν χθες η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων, όπως είχε προαναγγείλει και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ψήφισε επιδεικνύοντας την ψηφιακή του ταυτότητα από την εφαρμογή Gov.gr wallet. Αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν υπουργό με το πιο παραγωγικό έργο, γι’ αυτό εξάλλου και οι πολίτες, του το αναγνώρισαν και στην κάλπη.

- Τα πρώτα χαμόγελα στους κόλπους της Ν.Δ. εμφανίστηκαν με την ανακοίνωση των exit polls στις 7 ακριβώς, μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Μια διαφορά βέβαια που όσο περνούσε η ώρα και ανακοινώνονταν τα επίσημα αποτελέσματα διευρύνονταν θεαματικά!

-Πανηγυρικό ήταν το κλίμα χθες βράδυ και στα γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Ιωαννίνων, με την Πρόεδρο Λένα Σταμάτη και τη νεολαία του κόμματος να μην κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και στο Νομό Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά της Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων ξεπέρασε το 13%!

-Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία των exit polls ήταν τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σε ποσοστό 51,9% επέλεξαν τη Ν.Δ., ενώ μόλις το 18,7% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα αναμενόμενο βέβαια, καθώς όπως εκτίμησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημ. Μαύρος οι δηλώσεις Κατρούγκαλου επέδρασαν καταλυτικά στην άνετη επικράτηση της Ν.Δ.

-Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που έδωσαν τα exit polls ήταν το πώς ψήφισαν οι νέοι, ηλικίας 17-24 ετών. Τη Ν.Δ. εμπιστεύτηκε το 31,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 28,8%. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το 10,5%, το ΚΚΕ το 6,4%, το ΜέΡΑ25 το 5% και την Ελληνική Λύση το 5,9%...

- Μεγάλη ήταν η κίνηση το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα. Ειδικά το πρωί του Σάββατου στο κέντρο της πόλης και κυρίως στις καφετέριες γινόταν το αδιαχώρητο, ενώ τα «πηγαδάκια» με τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα… έδιναν και έπαιρναν!