Η Ελλάδα στηρίζει τον Μπελέρη ο Ράμα εκδικείται συνεργάτη του!

on .

MPELERHS XEIMARA 1

• Πέντε ημέρες μετά την περιπετειώδη εκλογή του Φρέντι Μπελέρη ως Δημάρχου Χειμάρας, το κλίμα στην ιστορική κωμόπολη παραμένει τεταμένο και μια αόρατη ανησυχία πλανάται στους κατοίκους της και ειδικά σε όσους αψήφησαν την κυβερνητική πίεση και υποστήριξαν τον Έλληνα υποψήφιο, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει προφυλακισμένος. 

Το θετικό είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον Φρέντι Μπελέρη και να αντιμετωπίσει σε θεσμικό και διπλωματικό επίπεδο τη διαφαινόμενη απόπειρα του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα να μην του επιτρέψει να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου, μέσω καταδίκης του από την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό χθες βράδυ ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου και θα θέσει το θέμα της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας. Επιπλέον, θα συμμετάσχει και σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Επειδή το πράγμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στις Βρυξέλλες. Εκεί έχουμε ένα γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων {...} Το θέμα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί. Κράτηση υποψηφίου δημάρχου 48 ώρες πριν από τις εκλογές και διατήρηση της κράτησής του ενώ έχει εκλεγεί, δεν είναι κάτι το σύνηθες {...} Γιατί κρατείται; Τι είναι αυτό το στοιχείο επικινδυνότητας του που επιβάλλει την παρατεταμένη κράτηση; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα» επισήμανε.

Χθες τον Φρέντι Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκοβέση, που παραμένουν προφυλακισμένοι από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής επισκέφθηκε η Ελληνίδα Πρέσβης στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση, ενώ στην Αλβανική πρωτεύουσα για τον ίδιο λόγο μετέβη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος. 

Η Ελληνίδα πρέσβης είχε συνάντηση για περίπου 45 λεπτά με τους δύο κρατούμενους και δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, αν και θεωρείται βέβαιο ότι μετά τη συνεργασία που αναμένονταν να έχει με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, θα δρομολογούνταν εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο προς κάθε κατεύθυνση. 

Κάθε ημέρα που περνάει, μεγαλώνει και η αγωνία για την τύχη των δύο προφυλακισμένων (με τον Κοκοβέση μάλιστα να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας), καθώς όλες οι ενέργειες των Αλβανών κινούνται στο «σκοτάδι». Σύμφωνα με ομογενείς πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι εξετάζονται οι συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση καταδίκης του Μπελέρη, για τον οποίο πέραν του ότι εκ των υστέρων επιχειρήθηκε να στηθεί το «κατηγορητήριο», η Αλβανία θα βρεθεί υπόλογη έναντι των διεθνών οργανισμών, εφόσον αποτραπεί - μέσω δικαστικής απόφασης - η ανάληψη των καθηκόντων του με δεδομένη και την προαγγελία των διώξεων που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. 

Καταγγέλλουν αντίποινα!

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός ενόσω ακόμη αμφιταλαντεύεται για το τι θα κάνει με τον Φρέντι Μπελέρη, έχει ξεκινήσει να εκδικείται συνεργάτες ή και υποστηρικτές του νέου Δημάρχου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου. 

Παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα και ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την αθωότητα ή όχι του Μπελέρη, χθες το απόγευμα ξεκίνησε μια επιχείρηση κατεδάφισης σπιτιού ομογενούς στο χωριό Δρυμάδες, παρουσία υπαλλήλων της Πολεοδομίας και δύναμης από το Στρατό και την Αστυνομία. 

Το «αμάρτημα» του συγκεκριμένου ομογενούς έχει να κάνει με το ότι είναι οπαδός του Μπελέρη και ακόμη ότι ήταν μέλος της Επιτροπής καταμέτρησης των ψήφων. Ο ίδιος μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ήταν αποκαλυπτικός: «Έχουν έρθει πολεοδομία, στρατός, αστυνομία, τα πάντα, επειδή ήμουν στην επιτροπή στον Μπελέρη για να μου κατεδαφίσουν το σπίτι. Είναι νόμιμο, με άδεια και τα πάντα. Δεν μου έχουν δώσει χαρτί, τίποτα, μόνο επειδή υποστηρίζω τον Μπελέρη», είπε ο ίδιος εμφανώς ταραγμένος.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που είναι και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, είπε ότι ακόμα και η Δικαιοσύνη φοβάται τον Αλβανό πρωθυπουργό, γι’ αυτό και δεν δέχεται το Δικαστήριο ούτε καν να συζητήσει τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητά για να σώσει το σπίτι του. 

«Πήγα το πρωί στο δικαστήριο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, φοβούνται, και ο δικαστής φοβάται τον Ράμα, και τώρα θα μπουν μέσα και θα το ανατινάξουν. Αυτή είναι η Αλβανία» πρόσθεσε.

Πάντως ο Ράμα χθες ήταν στην Ισλανδία, συμμετέχοντας στη σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που είχε αντικείμενο το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία. Εκεί επιτέθηκε κατά των Ευρωπαίων για τη στάση τους έναντι του Θάτσι του Κοσυφοπεδίου που δικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο, καλώντας τους να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στη συγκεκριμένη υπόθεση.