Ο καθημερινός Τύπος υπηρετεί τον ανήσυχο και σκεπτόμενο πολίτη!

on .

TASOYLAS XATZHNIKOLAOY

 «O έντυπος Τύπος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών, πάντα θα παίζει το ρόλο του, είτε ποσοτικά, είτε ποιοτικά στην εξέλιξη του δημοκρατικού πολιτεύματος».

 Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με τίτλο «Εφημερίδες 2024» που ξεκίνησε χθες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 Σκοπός του Συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, είναι η ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν τόσο το παρόν όσο και το μεσοπρόθεσμο μέλλον του Τύπου. Σ’ αυτό συμμετέχει και το Προεδρείο του Συνδέσμου Περιφερειακών Εφημερίδων Ελλάδος.

«Έχει μία γοητεία…»

Αναφερόμενος στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο του Τύπου, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ο έντυπος Τύπος συνοδεύεται από μία «γοητεία». Αυτή τη γοητεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μπορούν να τη δώσουν μόνο οι έντυπες εφημερίδες. Διότι ενώ ο κατακλυσμός έρχεται από το ηλεκτρονικό σύστημα, από το ψηφιακό σύστημα, από την ψηφιακή σφαίρα, αυτός ο κατακλυσμός συνδυάζεται με κάτι που είναι πολύ κουραστικό, ακόμη και για τους νεότερους, συνδυάζεται με την ανάγκη να ανταποκρινόμαστε ακαριαία».

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε πως «όταν διαβάζεις ή συμβάλλεις στην διατύπωση ενός εντύπου μιας καθημερινής εφημερίδας, το ακαριαίο δεν είναι αυτό το οποίο σε βασανίζει, έχεις σύμμαχο το χρόνο, τη σκέψη, τη διόρθωση, την ανάκληση της σκέψης και τελικά το καταστάλαγμα». Παράλληλα, συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι «αυτό το ενδιαφέρον και υψηλού επιπέδου Συνέδριο θα συμβάλει στο να δώσει αυτές τις κατευθύνσεις, όπου ο έντυπος Τύπος, ο καθημερινός τύπος θα συνεχίσει να υπηρετεί τη Δημοκρατία, καθώς και τον ανήσυχο και σκεπτόμενο Πολίτη».

***

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ι.Η.Ε.Α., Νίκος Χατζηνικολάου, καθώς και ο Jean-Pierre de Kerraoul, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων.

Και σε επιστημονικό συνέδριο

Εξάλλου, την Πέμπτη ο Κ. Τασούλας κήρυξε την έναρξη του επιστημονικού συνεδρίου του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Μετά το ’22: Αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα».

Σε ενδιαφέρουσα ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το κυρίαρχο θέμα μετά το ’22 ήταν αυτό που περιγράφει σ’ ένα έξοχο ποίημά του ο Καβάφης για τις μεγάλες ελληνιστικές επικράτειες, οι οποίες οδήγησαν την ελληνική γλώσσα ως τη Βακτριανή, ως τους Ινδούς, όπως λέει, και αποδίδει αυτή την επίδοση στην «ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών». Αυτή η μαγική διατύπωση, η «ποικίλη δράσις των στοχαστικών προσαρμογών», είναι αυτό που σημαντικά πολιτικά πρόσωπα αντελήφθησαν και -τολμώ να πω- επέβαλαν μετά το ’22, αλλάζοντας τη μορφή της Μεγάλης Ιδέας από εδαφική σε ιδέα νοικοκυρέματος, προκοπής, εξασφαλίσεως της κυριαρχίας και αργότερα εξευρωπαϊσμού και εκσυγχρονισμού…».

Και κλείνοντας σημείωσε με νόημα «η ηγεσία της χώρας κάθε φορά επιμένει και καθοδηγεί τη χώρα και ο λαός, με τη ζωτικότητά του, αυτή την έμπνευση την εισπράττει και τη μετατρέπει σε συλλογική προσπάθεια. Από το ’22 και μετά, ο απολογισμός θεωρώ ότι είναι θετικός και σήμερα ό,τι πιο εκλεκτό από την επιστημονική κοινότητα βρίσκεται εδώ, στη Γερουσία, για να καταγράψει το παρελθόν, το παρόν και το αύριο της Ελλάδος μετά το ’22…».