Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον τ. Βασιλιά Κωνσταντίνο

on .

KONSTANTINOS TEOS BASILIAS

• Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί η κηδεία του τέως Βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του. 

Η σορός του θα μεταφερθεί νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για λαϊκό προσκύνημα, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό ναό. Στις 12 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Περίπου 200 άτομα που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση. Στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή. 

Στην εξόδιο ακολουθία το «παρών» θα δώσουν (ή θα εκπροσωπηθούν) όλες σχεδόν οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, καθώς και πολλοί επίσημοι. Ήδη από χθες βρίσκονται στη χώρα μας μέλη βασιλικών οικογενειών από Ισπανία, Δανία, Σερβία, Νορβηγία και Ρωσία, ενώ αναμένονταν ακόμα από την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό την Βουλγαρία κ.α.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ στην κηδεία θα παραστεί και η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς ο τέως βασιλιάς ήταν νονός της και συνδέονταν φιλικά με τον πατέρα της, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη της Ν.Δ. έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία, ενώ πληροφορίες αθηναϊκών ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην κηδεία θα παραστεί και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Δρακόντεια θα είναι σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα. Drones και ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ, ενώ 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός. Ιδιαίτερη προσοχή θα υπάρξει για την αυτοκινητοπομπή από το κέντρο της Αθήνας στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι από την οδό Μητροπόλεως (ανάποδα), Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας», καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.