Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά

on .

KONSTANTINOS BASILIAS POGONIANH

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και στην οποία θα παραστούν ή θα εκπροσωπηθούν όλες οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και πολλοί επίσημοι. 

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και μελών της Ιεράς Συνόδου. Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ η τελετή θα γίνει στις 12 το μεσημέρι. Η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου θα αποδοθούν τιμές. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό ναό. Σε αυτόν θα βρίσκονται περίπου 200 άτομα με προσκλήσεις, όση δηλαδή είναι η χωρητικότητά του σε καθήμενους. Μεταξύ αυτών θα παραβρίσκεται και η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς ο τέως βασιλιάς ήταν νονός της και συνδέονταν φιλικά με τον πατέρα της, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα. Άλλωστε ο τέως Βασιλιάς μαζί με τη σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του είχαν φιλοξενηθεί στα Γιάννενα από την κ. Ασημακοπούλου τον Φεβρουάριο του 2013, και τότε είχαν επισκεφθεί και είχαν καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Εμίν Αγά. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί δεν θα αποδοθούν τιμές στον τέως βασιλιά, ενώ το πρωτόκολλο η τέως βασιλική οικογένεια έχει αποφασίσει να ακολουθηθεί για τις περιπτώσεις των υψηλών καλεσμένων της κατά την είσοδο στην Μητρόπολη. 

Έτσι οι καλεσμένοι θα μπουν και θα καθίσουν ανάλογα με το αξίωμά τους. Η ταφή αναμένεται να γίνει σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλων χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά. Χθες ο γιός του τέως βασιλιά Νικόλαος με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης επισκέφθηκε το Τατόι,  ώστε να ελέγξει τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την τελετή της Δευτέρας. Λίγο αργότερα έφτασε και η  σύζυγος του Κωνσταντίνου Άννα Μαρία, η αδερφή του Σοφία και ο γιος του Φίλιππος.

* Μια ιστορική φωτογραφία: Ο Κωνσταντίνος, ως διάδοχος επισκέφθηκε την ακριτική Πωγωνιανή, όπου τον υποδέχθηκαν οι κάτοικοι και οι νεάνιδες με πωγωνήσιες ενδυμασίες (Από το Αρχείο του Γεωργίου Δ. Φαρμάκη)