Κρίσιμος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χρηστή διαχείριση των πόρων

on .

KALOGIANNHS STAYROS BOYLH 12 10 22

• Οι Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου του οικονομικού έτους 2021, συζητήθηκαν χθες στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία προήδρευσε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Ως ανεξάρτητη εξωτερική ελεγκτική αρχή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μεριμνά για τη χρηστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και την οικονομική αποτελεσματικότητά τους, ώστε τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

»Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή συνιστούν παγκόσμιες προκλήσεις άνευ προηγουμένου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον επιτείνονται οι κίνδυνοι για τα οικονομικά της ΕΕ και η σημασία της χρηστής και αποτελεσματικής δημοσιονομικής διαχείρισης αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Συνεπώς, και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ακόμα πιο σημαντικός, όπως και η ευθύνη των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών».

Και πρόσθεσε ότι «τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμότητας αναφορικά με την οικονομική λειτουργία της ΕΕ, ασκώντας έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων. Η ενίσχυση της συνεργασίας των εθνικών Κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».