Εντός του 2023 η ανάθεση της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ιωαννίνων

on .

KEFALA TAGARAS

• Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), που εντάσσονται στο εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπ. Περιβάλλοντος με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου του πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχε η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μ. Κεφάλα με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικ. Ταγαρά.

Στην ανακοίνωσή της η κ. Κεφάλα αναφέρεται εκτενώς στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τη συζήτηση που έγινε. 

Για τα ΤΠΣ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Βάζουμε τάξη στον χώρο και χαράσσουμε τον δρόμο για έργα που θα ωφελήσουν πολλαπλασιαστικά όλη την κοινωνία, καθώς τα ΤΠΣ θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, οδικό δίκτυο, περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Επιπλέον, κάθε σχεδιασμός θα έχει τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ, αφού η έγκρισή του γίνεται με προεδρικό διάταγμα».

Κάθε - Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) περιλαμβάνει: α) την κύρια Μελέτη, β) τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), γ) τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και δ) τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Η Μελέτη του ΤΠΣ Δήμου Ιωαννιτών εγκρίθηκε και έχει ενταχθεί στον Γ΄ κύκλο του Προγράμματος. Αυτή τη στιγμή συντάσσονται τα τεύχη του διαγωνισμού για τον Γ΄ κύκλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Η ανάθεση της Μελέτης του ΤΠΣ θα γίνει εντός του 2023 και η Μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.