ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ: Από τον λαμπρό εορτασμό του «ΟΧΙ»

on .

MHTSOTAKHS MHTROPOLH

Λαμπρός και εμφανώς αναβαθμισμένος, λόγω και της πρωθυπουργικής παρουσίας, ήταν ο φετινός εορτασμός της επετείου του «ΟΧΙ» σε Καλπάκι και Γιάννενα, στα χώματα που γράφτηκαν οι ένδοξες σελίδες του έπους του ’40. 

- Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου με τη μεγαλειώδη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στα Γιάννενα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, του Ηπειρώτη Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κων. Σκούμα, βουλευτών του Νομού, τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία. 

- Επίκαιρο και με υψηλά νοήματα το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης:

«…Η γενιά του ’40, έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία. Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν σήμερα κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία, με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με υπερηφάνεια, μια πατρίδα πιο ισχυρή, μια πατρίδα πιο ασφαλή, μια πατρίδα πιο ευημερούσα, μια πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε…», ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

- Στο δικό του μήνυμα ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας τόνισε ότι κάθε γενιά οφείλει να δικαιώσει το πέρασμά της από το διάβα της ζωής, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η γενιά του ’40 δικαίωσε το πέρασμά της με το παραπάνω και σήμερα οκτώ δεκαετίες και περισσότερο μετά, οι σύγχρονες γενιές των Ελλήνων διδάσκονται από τη γενιά του ’40 και προσπαθούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας, για την προκοπή, για την ευημερία, για την κοινωνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων….».

-Ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων, όπου κατέθεσε στεφάνι, ενώ επισκέφθηκε και την έδρα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας…

-Στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου τον Κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο Αλ. Καχριμάνης, ενώ το «παρών» έδωσε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, οι βουλευτές του Νομού κ.α. 

-Ο εορτασμός της επετείου του «Όχι» στο Καλπάκι, που επανήλθε, τρία χρόνια μετά τον κορωνοϊό, έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Τα «Καλπάκια» έχουν γίνει πλέον θεσμός, θυμίζοντας πως το «ΟΧΙ», που ακούστηκε τότε και δεν είχε την ξαστεριά του λογικού στοχασμού, ήταν μια λέξη, που υπαγορεύονταν από την πιο απροσμέτρητη δύναμη της ελληνικής ψυχής, την εθνική συνείδηση.

-Ζεύγος μαχητικών αεροπλάνων διέσχισε τον ουρανό πάνω από το Μνημείο του Μαχητή και προκλήθηκαν ρίγη συγκίνησης. Ο Έλληνας απαντά στις προκλήσεις της εποχής με τη διδαχή της μακραίωνης ιστορίας του, με τη γλώσσα των θυσιών και τη γενναία πράξη, στην οποία οδηγούν μόνο η γνώση του παρελθόντος και η επίγνωση του μέλλοντος, που θερμαίνουν την προσδοκία.

-Έγινε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο  και προσκλητήριο νεκρών. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και φορέων κ.ά. 

-Πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, όπου την ατμόσφαιρα γέμισαν πυροτεχνήματα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τη συγκίνησή του, που βρέθηκε στην περιοχή, όπου συντελέστηκε ένα «θαύμα»! Το σύνθημα του εθνικού ξεσηκωμού εκείνη την εποχή ήταν «νυν υπέρ πάντων ο αγών» και του έδωσε η φωνή του αίματος στην Ήπειρο, κοντά στα σύνορα, γιατί εκεί αναμετρήθηκαν με τον επιδρομέα ηπειρωτικά κορμιά, παράτολμα και γενναία, αναμετρήθηκαν γυναίκες και παιδιά, που προστάτευσαν την ελληνική τιμή. 

- Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πωγωνίου ξαναδιατύπωσε το αίτημα το Καλπάκι να αποτελέσει το επίκεντρο των εθνικών εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου. Είναι μια πρόταση χρόνων, καθώς στην ευρύτερη περιοχή αναπτύχθηκε η αμυντική ζώνη των Ελλήνων και έγιναν οι πρώτες νικηφόρες μάχες. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι  εκεί κρίθηκε η αντίσταση κατά των Ιταλών εισβολέων.

- Ακόμη έκανε λόγο τους για τη δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας και του Μαυσωλείου για τους 14.000 νεκρούς, που έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης, λαμβάνοντας την υπόσχεση της υλοποίησης από τα πρωθυπουργικά χείλη.  Η ανέγερση του Μαυσωλείου, όπου θα αναγράφονται σε επιτύμβιες στήλες, τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στις μάχες του 1940 και για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση  μεταξύ της Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Δήμου Πωγωνίου για την χρηματοδότησή του από τη Βουλή με 600.000 ευρώ, εντάσσεται  και σε μία ευρύτερη ενότητα έργου, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Ιστορίας του Καλπακίου, που  περιλαμβάνει την ανάδειξη των θέσεων μάχης (χαρακώματα, πολυβολεία, κρύπτες) και την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου. 

- Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Κόνιτσα συμμετείχε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθ. Οικονόμου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση. Παραβρέθηκε στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στη συνέχεια, στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Ακολούθως, ο κ. Οικονόμου παρακολούθησε την παρέλαση, όπου συμμετείχαν μαθητές των σχολείων της περιοχής, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τοπικοί σύλλογοι.

- Στην κεντρική πλατεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Ήπειρο, Μακεδονία και Πόντο από τον Χορευτικό Όμιλο Κόνιτσας και συγκεκριμένα από τα τμήματα των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ν. Εξάρχου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και τοπικών αρχών και πλήθος συνδημοτών και επισκεπτών.

- Στεφάνι στις εκδηλώσεις στην Κόνιτσα κατέθεσε και ο υποψ. βουλευτής Ιωαννίνων με την «Ελληνική Λύση» Χαράλαμπος Τσιούρης. Σε μήνυμά του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αποδίδουμε φόρο τιμής στους ήρωες του ‘40 που με ομοψυχία και αυταπάρνηση θυσίασαν τις ζωές τους για να παραδώσουν σε εμάς μια Ελλάδα ελεύθερη και υπερήφανη… Η ομοψυχία των Ελλήνων ενάντια στην Ιταλική εισβολή, πρέπει να θυμίζει σε όλους μας ότι ενωμένοι να πετυχαίνουμε τους στόχους μας...».

- Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου τιμήθηκαν οι νεκροί στρατιώτες του έπους του '40. Ο κεντρικός εορτασμός έγινε στους Βουλιαράτες, όπου στο ναό του αγίου Αθανασίου εψάλη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου. Στη συνέχεια ακολούθησε μαθητική παρέλαση μέχρι το στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων από το Μητροπολίτη Δημήτριο, ενώ μαθητές /τριες παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα με ποιήματα, αφηγήματα και τραγούδια.