«Οι Αλβανοί, όπως και οι Τούρκοι δεν τηρούν ο,τι υπόσχονται…»

on .

RAMA ERNTOGAN 1

  Η απάντηση – τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση που του απεύθυνε ο απεσταλμένος του «Πρωινού Λόγου» Γιώργος Γιαννάκης για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου πολιτικού σχολιασμού τόσο στη γείτονα χώρα, όσο και στους κόλπους των Ομογενών μας. 

Σε επιστολή του – άρθρο ο Πρόεδρος του Κινήματος για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης, προβαίνει σε σχολιασμό της δήλωσης Κ. Μητσοτάκη, παραθέτοντας τις δικές του επισημάνσεις. 

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό- υπογραμμίζει προλογικά- που ο Πρωινός Λόγος και ο εξαίρετος συντάκτης κ. Γιαννάκης έθεσαν θέματα που αγγίζουν την Ήπειρο, τα ελληνοαλβανικά και πάνω από όλα την Ελληνική Εθνική Μειονότητα» και συνεχίζοντας αναφέρεται στην τοποθέτηση για το δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε δρόμο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και νησίδα στη μέση, τέτοια που να μην τυφλώνονται τα αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα και κλειστές στα πλάγια, ώστε να μη μπορούν να εισέλθουν ζώα ή ότι άλλο, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα».

Για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις ο κ. Περδίκης εξηγεί ότι μοιάζουν σε αρκετά σημεία με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. «Οι Αλβανικές κυβερνήσεις, όπως και οι τουρκικές, λένε ωραία λόγια, υπόσχονται πολλά, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν άλλα υπόψη τους. Ότι υπόσχονται δεν το τηρούν. Στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις αυτό το βλέπουμε διαχρονικά από το 1914 μέχρι σήμερα». 

Καταλήγοντας αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περί της Χιμάρας: 

«Όταν το 1921 υπόσχοντο, για να μπορέσουν να ενταχθούν στην Κοινωνία των Εθνών πώς θα σεβαστούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και πως θα σεβαστούν τα αρχαία προνόμια της Χιμάρας, όλοι νόμιζαν πως το εννοούν. Όλοι όμως πλανήθηκαν.

Πριν από μερικά χρόνια ο κ. Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στο αλβανικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε στο σχέδιο ΝΕΑ ΧΙΜΑΡΑ, με το οποίο όπως είχε δηλώσει θα απαλλαγούμε μια για πάντα από τους Χιμαριώτες που όλο τους βρίσκουμε μπροστά μας με αυτά που ζητάνε. Αυτό ο κ. Ράμα το εννοούσε και προσπαθεί να τα εφαρμόσει όπως δείχνουν οι ενέργειές του».