Μέτρα ανακούφισης για όλους ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης

on .

MHTSOTAKHS DETH 2019

• Στην αποψινή (ώρα 8) ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας. 

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, πρώτα η προσφυγική, στη συνέχεια η διετής υγειονομική και την τρέχουσα χρονιά η ενεργειακή έχουν συσσωρεύσει σημαντικές εκκρεμότητες και προβλήματα σε πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει τι πρόκειται να συμβεί τον ερχόμενο χειμώνα. 

Με δεδομένα όλα αυτά αναμένονται με μεγάλη ανυπομονησία τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, τα οποία ωστόσο όπως ήδη έχει προαναγγελθεί θα κινούνται στα πλαίσια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας. 

Μια «πρόγευση» της αποψινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη έδωσε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι θα ακούσουμε σημαντικά πράγματα που θα απαντούν στις ανάγκες των πολιτών και στις προσδοκίες της κοινωνίας για τους καιρούς που ζούμε. «Μέτρα και άμεσης εφαρμογής, άρα και ανακούφισης για όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου, αλλά και μέτρα πιο μόνιμα, αντιμετώπισης στρεβλώσεων, παθογενειών, ενίσχυσης του εισοδήματος. Μέτρα που είναι σε θέση η Κυβέρνηση αυτή να παρέχει στην Ελληνική κοινωνία». 

Το βασικότερο απ’ όλα είναι η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους της ενέργειας, το οποίο «καταβροχθίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου θα συνεχιστεί η περαιτέρω στήριξη, αλλά πλέον με κίνητρα. 

«Όποιος καταναλώνει περισσότερο θα έχει μικρότερη ενίσχυση. Πάντως σημαντική ενίσχυση» ανέφερε. Ανάμεσα στις αναμενόμενες εξαγγελίες είναι και το επίδομα θέρμανσης. «Η περίμετρος και το ύψος του θα είναι ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν. Εκτός από τα οριζόντια μέτρα στήριξης, υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα που θα βάλει η Κυβέρνηση παραπάνω, προκειμένου να διευκολυνθεί ο κόσμος, έτσι ώστε να μπορεί να έχει εξοικονόμηση», υπογράμμισε. 

Ένα άλλο μέτρο, που έχει προαναγγελθεί και μένει να δούμε αν ανακοινωθεί επίσημα από τον Πρωθυπουργό είναι η «επιταγή ακρίβειας» (γίνεται λόγος για 300 ευρώ) που θα δοθεί σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα μέτρα αυτά θα πλαισιώσουν την ήδη γνωστή κυβερνητική πολιτική για το 2023, που περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.