Οι ξενοδόχοι Ιωαννίνων για τη συνάντησή τους με τον Κ. Τασούλα

on .

TASOYLAS KSENODOXOI

• Όλα τα θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο των Ιωαννίνων, αλλά και πώς θα αναπτυχθεί ο προορισμός «Ιωάννινα», ώστε να επιτευχθεί ροή επισκεπτών στην περιοχή 365 ημέρες τον χρόνο, συζήτησαν διεξοδικά μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση αναφέρονται τα καυτά ζητήματα που τέθηκαν στην συνάντηση, όπως μεταξύ άλλων η Αεροπορική Σύνδεση Ιωάννινα – Ηράκλειο Κρήτης, η προκήρυξη ξεχωριστού διαγωνισμού παραχώρησης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και προσέλκυση εταιριών οι οποίες διενεργούν πτήσεις χαμηλού κόστους, η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, η άμεση υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον υφυπουργό αθλητισμού τον Λευτ. Αυγενάκη της υλοποίησης και δημιουργίας του «Εθνικού Κέντρου των Extreme Sports και εναλλακτικών μορφών αθλητισμού και η λειτουργία των Σχολών OUT DOOR δραστηριοτήτων στην Κόνιτσα», όπως και η Εθνικής Σπουδαιότητας δημιουργία της Διακρατικής Προστατευόμενης Περιοχής στον Αώο ποταμό μεταξύ Ελλάδας- Αλβανίας.

Στη συζήτηση τέθηκε ακόμη από τους ξενοδόχους η αναγκαιότητα ενός προγράμματος «Εξοικονομώ» για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ορεινών προορισμών και ζητήθηκε να ληφθεί ειδική μέριμνα ως αναφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. 

Σημαντικό θα ήταν και ένα πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας με τους ξενοδόχους να προτείνουν στον Κ. Τασούλα να δημιουργηθεί «voucher εργασίας» με διάρκεια ενός έτους και μηνιαία επιδότηση ώστε κάποιος να καλύπτει με αυτό τον τρόπο τα αυξημένα έξοδα μεταβάσεις και διαμονής που έχει εργαζόμενος σε ορεινές και μη ορεινές περιοχές. 

Επιπλέον η Ένωση Ξενοδόχων ανάπτυξε τις σκέψεις της για την ενδυνάμωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και των γεωργών, με την εκπαίδευση στην παραγωγή νέων προϊόντων, μέσα από τα καινούργια θεσμικά πλαίσια που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα που ενδιαφέρουν άμεσα τους ορεινούς όγκους της Ηπείρου. 

Η ατζέντα των θεμάτων ήταν ευρεία, αφού παράλληλα συζητήθηκε και η ανάγκη ένταξης του Κάστρου Ιωαννίνων στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO.