Ανάβει νέες «φωτιές» για την ΕΠΡΟΨΥΗ ο Χρήστος Μαντάς

on .

MANTAS XRHSTOS SYRIZA

• Συνέχεια στην αντιπαράθεση για τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στο πλαίσιο συνεργασίας της Ψυχιατρικής Κλινικής με την ΕΠΡΟΨΥΗ, δίνει με γραπτή του ανακοίνωση ο Χρήστος Μαντάς, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αναφέρει ότι τα όσα υποστήριξε η Αγωνιστική Συνεργασία Υγειονομικών για τη νέα Μονάδα, απαντήθηκαν από τον Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής Θωμά Υφαντή (σημεία της απάντησης δημοσίευσε χθες ο «Π.Λ.»), ο ίδιος παρεμβαίνει για να αποκαταστήσει το όνομά του, καθώς όπως σημειώνει  η ανακοίνωση της ΑΣΥ «με την πολιτική μου ιδιότητα, επιδιώκει απλά και μόνο να εξυπηρετήσει μια άποψη που θεωρεί ότι δήθεν εγώ ή και ο πολιτικός μου φορέας κατ’ επέκταση υποστηρίζουμε τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού – τα ΣΔΙΤ δηλ- στο χώρο της Υγείας». 

Και με βάση αυτή την αναφορά, ο κ. Χρήστος Μαντάς- αν και θα έπρεπε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης προτάσσοντας το επιστημονικό από το πολιτικό διακύβευμα - δίνει περαιτέρω πολιτική διάσταση στο ζήτημα που έχει ανακύψει ασκώντας αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το συγκεκριμένο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ασκήσει σφοδρή κριτική, περιορίζει την συμμετοχή και την πρόσβαση του Δημοσίου και προφανώς αυτό αποτελεί επιλογή της Ν.Δ.», τονίζει ο κ. Μαντάς, χωρίς βεβαίως να κάνει «σοφότερους» τους πολίτες σε τι και αν τελικά ζημιώνεται ο χώρος της ψυχικής υγείας από τη συγκεκριμένη πολιτική, καθώς δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας της νέας Μονάδας από παράλληλη διαδικασία, απόλυτα ελεγχόμενη από το Δημόσιο. 

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη συνέχεια της δήλωσης Μαντά, ο οποίος τονίζει ότι: «Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο η συγκεκριμένη επιλογή (δηλαδή η συνεργασία με την ΕΠΡΟΨΥ που είναι γνωστό ότι δεν αποτελεί κερδοσκοπική επιχείρηση) επιτρέπει να διεκδικηθούν πόροι που θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον εξειδικευμένο τομέα της έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση  με την συμμετοχή και της Ψυχιατρικής Κλινικής (του δημοσίου δηλ.)»!

Και καταλήγοντας ο Επίκουρος Καθηγητής και Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, πρ. βουλευτής, θέτει το ερώτημα: «Μήπως άραγε θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε για αυτούς τους πόρους ή να αφήσουμε “ελεύθερο πεδίο” σε άλλους, ακόμη και κερδοσκοπικούς φορείς να διεκδικήσουν αυτή την υπηρεσία, καθώς το πλαίσιο που επέλεξε η Κυβέρνηση το επιτρέπει;». 

Στο ερώτημα του κ. Μαντά, η απάντηση βρίσκεται στη χθεσινή επισήμανση προτροπή του «Π.Λ.» ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι αχρείαστες οι  αντιπαραθέσεις,  πολύ περισσότερο οι πολιτικές και  να βάλουν όλοι «νερό στο κρασί» τους, καθώς στο τέλος όλα αυτά βλάπτουν το βασικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των δομών ψυχικής υγείας. Η πόλωση που συνεχίζει να καλλιεργείται, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα και ας αναλογιστούν όσοι συμβάλλουν σε αυτή και προέρχονται από το χώρο της Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πως θα μπορέσουν στη συνέχεια να συνεργαστούν όταν θα χρειαστεί να λειτουργήσει η νέα μονάδα έγκαιρης παρέμβασης για την ψύχωση, στην ευκταία περίπτωση που θα έχει ολοκληρωθεί θετικά η διαδικασία.