Σε φάση περιβ/κής αδειοδότησης το υδροηλεκτρικό Αυλακίου Άρτας

on .

GKOKAS XRHSTOS

• Ερώτηση σε έξι Υπουργεία κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας όσον αφορά στην πορεία αδειοδοτήσεων για το υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου επισημαίνοντας τη δεδομένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων, στην κατασκευή και λειτουργία του, ενώ τόνιζε και ο ίδιος τις αρνητικές επιπτώσεις του ΥΗΕ και τη θέση του  ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η άποψη και η θέληση της τοπικής κοινωνίας, με την οποία συμφωνεί, αλλά και να στηριχθεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της περιοχής αυτής με τη συνεργασία των κατοίκων, των τοπικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας.

Από τις μέχρι τώρα απαντήσεις των Υπουργείων, στα οποία απευθύνθηκε ο κ. Γκόκας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι το έργο είναι στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και συγκεκριμένα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να διαβιβαστεί στα αρμόδια Περιφερειακά Συμβούλια για γνωμοδοτήσεις, οι οποίες πλέον είναι γνωστές. Παράλληλα, από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι η χώρα μας έχει υποχρέωση μέχρι το 2030 να καλύψει τις ανάγκες της σε κατανάλωση ενέργειας κατά 35% από ΑΠΕ, δηλαδή θα πρέπει να κατασκευαστούν έργα ΑΠΕ που θα καλύπτουν ισχύ περίπου 9.000 MW. Σε σχέση με τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς θα πρέπει να εγκατασταθούν νέοι, ώστε η ισχύς τους να φτάνει τα 500 MW. 

Εξάλλου, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζεται σχετικά πως η υλοποίηση του έργου δεν θα επιφέρει  σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ οι απώλειες των γεωργικών εκτάσεων και οι συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα  θα είναι πολύ μικρές. Ωστόσο,  θεωρειται ως δεδομένο ότι οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές και να μετεγκαταστήσουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες. 

Ναι στις ΑΠΕ, αλλά…

Με βάση τα δεδομένα των μέχρι τώρα απαντήσεων ο Αρτινός βουλευτής σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ είναι χρήσιμη και απαραίτητη για την κοινωνία μας, ώστε να μπορέσουμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε τη ρύπανση του πλανήτη μας, και  να αντιμετωπισθεί το κορυφαίο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής. Όμως κάθε τέτοια ενέργεια δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της περιοχής επέμβασης, πόσο μάλλον αν η συγκεκριμένη περιοχή είναι ήδη ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Επίσης, δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως γεωργία,  κτηνοτροφία,  μελισσοκομία, μεταποιητικών δραστηριοτήτων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αγροτουρισμού, δραστηριοτήτων άσκησης και άθλησης, και γενικότερα δεν πρέπει οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ να εμποδίζουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους ή να επιστρέψουν σε αυτόν».