Μ. Κεφαλογιάννης: Η Αλβανία πρέπει να κάνει πολλά βήματα ακόμη…

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Αλβανία έφτασε σε αυτήν την ημέρα μετά από πολλή επιμονή, μεταρρυθμίσεις και πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία, την οποία απέδωσε στον αλβανικό λαό και στον πρωθυπουργό Ράμα.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρώτο βήμα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη θα ακολουθήσει η εργασία μεταξύ της Επιτροπής και των διαπραγματευτικών ομάδων για «την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών πράξεων που θα καταστήσουν δυνατή την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να γνωρίζει τις υποχρεώσεις των συνθηκών, κυρίως των ευρωπαϊκών συμφωνιών και θα συνεχίσουμε πολύ σύντομα».

Την απόφαση σχολίασε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.- Αλβανίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαινέσαμε το στρατηγικό προσανατολισμό και την αταλάντευτη προσήλωση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». 

Ο κ. Κεφαλογιάννης έμμεσα και διπλωματικό τρόπο αφήνει αιχμές κατά της Αλβανικής Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «ενθαρρύναμε την Αλβανία να διατηρήσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δικαστικού συστήματος, την ενίσχυση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να διασφαλίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Κυρίως να εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ιδίως της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Καταλήγοντας χαρακτηρίζει ιστορική τη χθεσινή ημέρα, προσθέτει όμως ότι «υπάρχουν πολλά και σημαντικά βήματα να γίνουν ακόμη μέχρι την πλήρη ένταξη της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι η Αλβανία θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την Ε.Ε.».