Πάσχει ο προγραμματισμός της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου

on .

ZAPSAS GIORGOS

• Σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου από την οποία, ως γνωστόν, αποχώρησε γιατί, όπως είπε, δεν τηρήθηκε ο κανονισμός. «Δεν επιτρέπουμε σε καμιά πλειοψηφία, όσο μεγάλη κι αν είναι, να εργαλειοποιεί το θεσμικό πλαίσιο και να εφαρμόζει το νόμο κατά βούληση…», τόνισε χθες ο κ. Ζάψας, εξηγώντας ότι μετά τον Περιφερειάρχη τοποθετούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων και μετά οι Αντιπεριφερειάρχες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η παράταξή του κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «γνωρίζουμε τα προβλήματα, ακούμε, παρεμβαίνουμε με δημόσιο λόγο – όχι με θόρυβο, προτείνουμε και αντιπροτείνουμε, κάνουμε πολιτική. Αυτό που δεν κάνει η Περιφερειακή Αρχή επειδή συνήθισε στη διαχείριση. Δεν διεκδικεί. Παίρνει ότι της δίνουν, δυστυχώς».

Πολλά προβλήματα…

Κατά την χθεσινή δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Ζάψας όσον αφορά το διοικητικό μέρος ανέφερε ότι έχουν αποχωρήσει 300 από τους 900 υπαλλήλους και δεν αντικαταστάθηκαν επηρεάζοντας την οργάνωση των υπηρεσιών, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν λειτουργούν, κρίσεις υπαλλήλων δεν γίνονται. «Η υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων αποτελεί ξένη υπόθεση για τον Περιφερειάρχη. Ο ίδιος έχει επιλέξει τον διορισμό αναπληρωτών με κριτήριο την προσωπική του επιλογή κι όχι την αξιοκρατία. Οι υπάλληλοι προσφεύγουν κατά αποφάσεων του Περιφερειάρχη, δικαιώνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά φευ δεν δικαιώνονται από τον κ. Καχριμάνη…», σημείωσε. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μη υλοποίηση του Προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «πάσχει ο προγραμματισμός της περιφέρειας και η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές. Υπάρχουν προβλήματα στις κατασκευές (στην επίβλεψη & παραλαβή των έργων), επαναλαμβανόμενες παρατάσεις έργων που αυξάνουν το κόστος και σωρεία απευθείας αναθέσεων. Γίνεται κατάχρηση στην εφαρμογή διατάξεων που προβλέπει ο νομοθέτης για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών…».

Οι υποδομές 

Αναφερόμενος στις υποδομές και άλλες υποθέσεις που ταλανίζουν την περιοχή μας το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ο κ. Ζάψας μίλησε για προβληματική συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων της Ηπείρου και ειδικότερα με τον ΦοΔΣΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στις διαρκείς αναβολές λειτουργίας των ΣΜΑ, όπως και στην επιμονή του Περιφερειάρχη να κρατήσει τη μεταφορά του υπολείμματος και να μην συμμορφώνεται με το νόμο.

Από την κριτική του δεν θα μπορούσε να λείψει η επιβολή προστίμων 3,3 εκ. ευρώ στον ανάδοχο του εργοστασίου και 1,2 εκ. ευρώ της ΕΔΕΛ, ενώ αναφορικά με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και το Κλειστό Ξιφασκίας ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει τις μελέτες και τα σχέδια. 

Τους χειρισμούς της Περιφέρειας επέκρινε η παράταξη Ζάψα και για τις οδικές συνδέσεις Γιάννενα – Κακαβιά και Πρέβεζα – Ιόνια, αναφέροντας ειδικά για τον πρώτο έργο ότι εάν πρόκειται για μια αναβαθμισμένη εθνική οδό, καλύτερα να μη γίνει!