Δύσκολα και πικρά τα μαθητικά χρόνια του Κάρολου Παπούλια στην Πωγωνιανή!

on .

PAPOYLIAS PHLHKIO 19 2 2010

• «Δύσκολα και πικρά τα παιδικά χρόνια του Κάρολου Παπούλια στην ακριτική Πωγωνιανή, όπου εγκαταστάθηκε η πατρική του οικογένεια στην δεκαετία του 1930. Η μητέρα του η κυρά-Βασιλική από το Νησί των Ιωαννίνων, μετά τον θάνατο του άντρα της το 1937, λαχταρούσε για την υγεία του μικρού Κάρολου. Υπόδειγμα οικογένειας στο χωριό η οικογένεια Παπούλια…».
Τα παραπάνω τονίζει σε χθεσινό συγκινητικό αποχαιρετισμό του ο Σύνδεσμος Φοιτησάντων μαθητών στο ιστορικό Γυμνάσιο Πωγωνιανής, που με θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος υπήρξε μαθητής του.

 Στάθηκε όρθια η μάνα…
«Νόμος αιώνιος - αναφέρει ο Σύνδεσμος - ακατάλυτος και σκληρός, έχει καθορίσει ό,τι γεννιέται να πεθαίνει, αρχή και τέλος. Έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια ο δικός μας, ο Βοστινιώτης Κάρολος, που έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην κωμόπολη της Πωγωνιανής και μαθήτευσε στο Γυμνάσιό της.
»Η ανέχεια που χτύπησε όλους στην Κατοχή, χτύπησε και την οικογένεια Παπούλια. Η μάνα του, η καλομάνα, βράχος, μάνα και πατέρας, για τον μοναχογιό της. Η κυρά-Βασιλική κράτησε γερά, στάθηκε όρθια, δεν λιποψύχησε και δεν γονάτισε», τονίζει ο Σύνδεσμος στον αποχαιρετισμό του, αναφέροντας ακόμη ότι: «Ο μαθητής του Γυμνασίου Πωγωνιανής, έχοντας μοναδικό στήριγμα την χήρα μητέρα του, που άντεξε την κατοχική βαρυχειμωνιά, διέπρεψε αργότερα, μετά από ανώτερες σπουδές, ως βουλευτής και Υπουργός των Εξωτερικών και έφτασε στο Ύψιστο Αξίωμα της Πολιτείας, εκείνο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τίμησε για δυο πενταετίες το Υψηλό Αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και αναδείχτηκε Άξιος της Πατρίδας, ένας πραγματικός Ευπατρίδης, με βαθιά προσήλωση στα υψηλά του καθήκοντα, με ήπιους τόνους και με πλούσιο ψυχικό και πνευματικό υπόβαθρο». 
 Με ήθος και αξίες…
«Υπήρξε ο άνθρωπος του μέτρου, με ήθος και αξίες. Τον διέκρινε πολιτική ωριμότητα και αμέριστη αγάπη προς την Πατρίδα. Άνθρωπος με εντιμότητα, με ευπρέπεια και αρχοντιά!
Ως Πρόεδρος όλων των Ελλήνων εργάστηκε συνειδητά για την ενότητα, τη σύμπνοια και την ομόνοια των Ελλήνων, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και επετέλεσε υποδειγματικά τα υψηλά του καθήκοντα. 
Οι Βοστινιώτες πάντα θα θυμούνται με αγάπη τον δικό τους Πρόεδρο, τον Κάρολο. 
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ηπειρωτικής γης στο νησάκι των Ιωαννίνων, που θα τον σκεπάσει και αιωνία η μνήμη του», καταλήγει το Δ.Σ. του Συνδέσμου των Φοιτησάντων μαθητών στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής.