Η ώθηση στην οικονομία θα δοθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

on .

kalogiannis

• Με ομιλίες βουλευτών συνεχίστηκε χθες η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2022, η οποία θα ολοκληρωθεί μεθαύριο, Σάββατο με την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Σταύρος Καλογιάννης στην εισήγησή του μίλησε για έναν προϋπολογισμό που σηματοδοτεί την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και καταγράφει την μετάβαση της οικονομίας από την ισχυρή ανάκαμψη του 2021 στην υψηλή ανάπτυξη του 2022, μέσα από ένα δίκαιο, «πράσινο» και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συζητάμε τον Προϋπολογισμό του 2022 σε ένα περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και αβεβαιοτήτων σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες συναρτώνται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και με τις πληθωριστικές πιέσεις, ελπίζουμε παροδικές. Όμως ο Προϋπολογισμός δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς καταγράφει τις θετικές επιδόσεις της και απαντά με επάρκεια στις νέες προκλήσεις».
Παράλληλα ο Γιαννιώτης βουλευτής αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που τήρησε η Κυβέρνηση το 2021, τονίζοντας ότι στήριξε στοχευμένα την κοινωνία και την οικονομία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ότι προέβη σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ μερίμνησε για την αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους, καθώς ρυθμίστηκαν επιτυχώς περισσότερα από 500.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη πρωτεύοντα παράγοντα στην ώθηση της οικονομίας το 2022, αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 56 δράσεις του Σχεδίου, προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ.
Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης το 2022 είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από υγειονομική άποψη, που θα επιτρέψει την ομαλοποίηση της αγοράς, ενώ με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αρχίζει η εφαρμογή ουσιαστικών έργων και δράσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα της υγείας, σημείωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες θα είναι αυξημένες το 2022 στα 11,7 δισ. ευρώ, ποσοστό 6,3% του ΑΕΠ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα για την στήριξή του.

Και προτάσεις…
Καταλήγοντας ο Στ. Καλογιάννης ανέφερε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και πρότεινε:
-Να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας η οποία αντιστέκεται σθεναρά, παρά τα άλματα που έγιναν στην ψηφιοποίηση την τελευταία διετία.
- Να προωθηθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.
- Να μελετηθούν δυνατότητες περαιτέρω ελάφρυνσης των βαρών, ιδίως για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
- Να υπάρξει προετοιμασία για την υλοποίηση των δράσεων του ΕΣΠΑ και του Σχεδίου Ανάκαμψης, προς επίτευξη των σχετικών ορόσημων.