Πρόκληση «Τσάμηδων» κατά της Ελλάδος με τις «πλάτες» του Ιλ. Μέτα

on .

EKTHESH TSAMHDES META

Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η νέα πρόκληση των «Τσάμηδων», τη φορά αυτή όμως με την «κάλυψη» του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα.
Συγκεκριμένα οι «Τσάμηδες» πραγματοποιούν έκθεση στην εξωτερική περίφραξη του Αλβανικού Προεδρικού Μεγάρου (φωτό) με φωτογραφίες και χάρτες με αντικείμενο τη δήθεν «γενοκτονία» τους από την Ελλάδα και κάνουν αναφορές σε «κατοχή» αλβανικών εδαφών. Στην Έκθεση ξεναγήθηκε και ο Ιλίρ Μέτα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας- μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα- ζητώντας άμεσα εξηγήσεις από την Αλβανία.
Το ζήτημα απασχολεί από χθες το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς κατέθεσαν ερώτηση οι ευρωβουλευτές Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Μαν. Κεφαλογιάννης στην οποία υπογραμμίζουν ότι ή έκθεση «προσβάλλει βάναυσα την ιστορική αλήθεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας από μία, υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρα». Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην εξωτερική περίφραξη του Αλβανικού προεδρικού μεγάρου και στην οποία ξεναγήθηκε και ο Αλβανός πρόεδρος Ίλιρ Μέτα προσβάλλει βάναυσα την ιστορική αλήθεια αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας από μία χώρα όπως η Αλβανία που τελεί στο καθεστώς της υπό ένταξης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες που συνοδεύονται από κατηγορίες κατά της Ελλάδας σχετικά με τη δήθεν «γενοκτονία των τσάμηδων». Ενώ εκτίθενται και αλυτρωτικοί χάρτες για δήθεν «κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα». Χάρτες που εμφανίζουν σημαντικό μέρος της Ελλάδας σαν δήθεν αλβανικό.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της η παραπάνω έκθεση που παρουσιάζεται στην περίφραξη του Αλβανικού προεδρικού μεγάρου;
- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί δεδομένου ότι η Αλβανία, μία υπό ένταξη χώρα, με τη συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει βάναυσα την ιστορική αλήθεια με τη δήθεν «γενοκτονία των τσάμηδων» και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την εμφάνιση αλυτρωτικών χαρτών για δήθεν «κατοχή αλβανικών εδαφών» από την Ελλάδα;».