Σκληρή κόντρα για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Ηπείρου

on .

RIZOPOYLOS SYNENTEYKSHKAXRIMANHS THOLOS

• Αμέσως μόλις τελείωσε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης είχε έτοιμη την απάντηση, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη, ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο, αλλά και στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Όπως είπε, η επίσκεψη του κ. Πιερρακάκη ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη δυσαρμονία αντίληψης του τι είναι ψηφιακή πολιτική και τι νομίζει ο Περιφερειάρχης ότι είναι. «Ο κ. Πιερρακάκης στις αναφορές του περιορίστηκε στο data center και την σημασία που έχει το ανθρώπινο δυναμικό. Από την άλλη ο κ. Καχριμάνης νομίζει ότι το ζητούμενο είναι τα ντουβάρια ενός κτιρίου. Ευτυχώς ο υπουργός πήγε μόνος του στην Teamviewer για να ακούσει τους ανθρώπους της και τι ζητάνε, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο τεχνολογικό πάρκο», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Τεχνολογικό Πάρκο ως κατασκευή κτιρίου με τη μορφή που το προτείνει ο κ. Καχριμάνης δεν μπορεί να μπεί στο ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα νοσοκομεία
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» κατηγόρησε ευθέως τον Περιφερειάρχη ότι με τη στάση του στέρησε από την Ήπειρο κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία σε μια πολύ δύσκολη γι’ αυτά περίοδο.
Είπε συγκεκριμένα ότι στις 15 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει την επιδότηση των νοσοκομείων μέσω ενός προγράμματος Interreg του έργου COOFHEA2 , το οποίο όμως έχει ανοίξει εδώ κι έναν χρόνο αλλά δεν αξιοποιήθηκε λόγω της πελατειακής αντίληψης διαχείρισης πόρων από τον Περιφερειάρχη.
«Ο κ. Καχριμάνης - είπε ο κ. Ριζόπουλος - με προσωπική ευθύνη στέρησε εκατομμύρια από τα δημόσια νοσοκομεία την πιο κρίσιμη περίοδο για λόγους πολιτικής διαπλοκής και ήρθε τώρα προσχηματικά να περάσει το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή, κάτι που δεν χρειάζονταν, για να κοροϊδέψει την κοινωνία και να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι τα χρήματα τα μοιράζει αυτός. Μιλάμε για μια πολιτικά σκανδαλώδη συμπεριφορά».

Η απάντηση Καχριμάνη
Άμεση ήταν η απάντηση του Αλ. Καχριμάνη όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το πρόγραμμα INTERRREG V-A «Ελλάδα –Ιταλία 2014-2020». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της 7ης και της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης, η Περιφέρεια Ηπείρου, ως μέλος της Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου, έχει ψηφίσει τόσο υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού του έργου Cooperation for Health – “COOFHEA”, όσο και υπέρ της έγκρισης της σχετικής στοχευμένης επείγουσας πρόσκλησης. Μάλιστα ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου επιτεύχθηκε αύξηση του προϋπολογισμού και χρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων της Περιφέρειάς μας.
Τέλος – σημείωσε ο κ. Καχριμάνης - κατά την διάρκεια της 9ης Επιτροπής Παρακολούθησης η Περιφέρεια Ηπείρου ψήφισε επίσης υπέρ της έγκρισης της στοχευμένης επείγουσας πρόσκλησης που αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού - για όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου - και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκρισης. Κατά συνέπεια τα όσα ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης σχολίασε την συνέντευξη του κ. Ριζόπουλου, αναφέροντας ότι «Τα υπόλοιπα της συνέντευξής του, πέραν της εμφανούς ζηλοφθονίας που τον διέκρινε, στερούνται σοβαρότητας και σε κάθε περίπτωση μπορεί ο επικεφαλής της παράταξης- εκτός των τηλεοπτικών διαγγελμάτων με τις συνήθεις προσβλητικές και συκοφαντικές αναφορές στον Περιφερειάρχη - να απευθυνθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να λάβει τις δέουσες απαντήσεις μέσα από επίσημα έγγραφα».