Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η Βουλή αντιμετώπισε υποδειγματικά την υγειονομική κρίση

on .

TASOYLAS BOYLH 24 3 2021

• Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2022. Υπέρ του νέου οικονομικού προγραμματισμού ψήφισε το σύνολο των κομμάτων εκτός από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 που δήλωσαν «παρών».
Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, η Βουλή θα δαπανήσει το επόμενο έτος περίπου 144,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των κονδυλίων κατά 1,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 οφείλεται στην διεύρυνση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Βουλής για τα «πόθεν έσχες» των αιρετών.
Κατά την ομιλία του ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Βουλή αντιμετώπισε υποδειγματικά αυτή την επίθεση (την υγειονομική κρίση) και σήμερα, με τον προϋπολογισμό του 2022, διεκδικεί τη λειτουργική και οργανωτική της αυτοδυναμία, ώστε να επιτελέσει το χρέος της έναντι του ελληνικού λαού, έναντι της ιστορίας της, έναντι των προοπτικών της πατρίδας μας».
Παράλληλα επισήμανε τη συμβολή της Βουλής διαχρονικά, από το 2011 και μετά, στην περιστολή των κρατικών δαπανών. «Μετά τη δεινή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας η Βουλή προσαρμόστηκε και περιόρισε σε γενικές γραμμές τον Προϋπολογισμό της στην τάξη του 60% των κονδυλίων που διαχειριζόταν προ της κρίσης…», σημείωσε.
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία τα ανελαστικά έξοδα όπως οι μισθοί των υπαλλήλων, οι αποζημιώσεις των βουλευτών και των συνεργατών τους, καθώς και οι ασφαλιστικές κρατήσεις, ανέρχονται σε περίπου 111,3 εκατ. ευρώ.
Στο κοινοβούλιο εργάζονται 1.579 υπάλληλοι, ενώ οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 2.071. Ειδικότερα, υπάρχουν 655 μόνιμοι εργαζόμενοι (797 προβλεπόμενες θέσεις), ιδιωτικού δικαίου 772 (προβλεπόμενοι 1.089) και μετακλητοί 142 (προβλεπόμενοι 185).