Α. ΞΑΝΘΟΣ: Σε εξέλιξη υγειονομική τραγωδία…

on .

KSANTHOS IOANNINA SYNENTEYKSH

• Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο πρ. Υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Σάββατο στα Γιάννενα.
Αφού επισκέφθηκε τα δυο Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο για μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη με χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες απώλειες ζωών και τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο αυτή την περίοδο δίνει μια πολύ σκληρή μάχη μπροστά σ’ ένα σφοδρό επιδημιολογικό κύμα, τόνισε ότι «η Κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο μιας σοβαρής αναζωπύρωσης της πανδημίας. Δεν υπήρξε ένα σχέδιο έγκαιρα ενεργότερης εμπλοκής της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα και στον γενικό πληθυσμό, αλλά και καλύτερης προνοσοκομειακής διαχείρισης των κρουσμάτων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να κρατηθούν όρθια στην αιχμή του κύματος», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μια επένδυση μακροπρόθεσμη στο δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπορέσει να καλύψει τις νέες ανάγκες που θα έρθουν στο προσκήνιο, να παρέχει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες…».
Σύμφωνα με τον πρ. Υπουργό, το μεγάλο θέμα δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια σε υποδομές, αλλά το μεγάλο έλλειμμα είναι η κατάρρευση του ηθικού, είναι η ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε αποτυχημένη συνολικά τη διαχείριση, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, να ενδυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να υπάρξει μια ισοκατανομή του βάρους της φροντίδας και της νοσηλείας περιστατικών covid και εκτός ΕΣΥ. «Χρειάζεται επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολεμική συνθήκη που υπάρχει στο σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό, γιατί – σύμφωνα με τον ίδιο - δεν θέλει να επενδύσει στο εθνικό σύστημα υγείας.
Χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εστιάζει μόνο στους ανεμβολίαστους, καθώς πρόκειται για μια πανδημία που αφορά όλη την κοινωνία, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει ένα restart (επανεκκίνηση) στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με σοβαρό και πιο πειστικό τρόπο.