Πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών σε προστατευόμενες περιοχές

on .

AMYRAS STYLIOS

• Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων τοπικών υπηρεσιών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000, υπέγραψαν χθες τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού καθώς και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η πιστοποίηση αφορά σε προϊόντα, που παράγονται με φιλικές προς τα οικοσυστήματα πρακτικές και μεθόδους καθώς και δραστηριότητες ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, λειτουργώντας ως ανάχωμα απέναντι στον κίνδυνο αλλοίωσης σημαντικών οικοτόπων και όχλησης της άγριας ζωής από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων.
Κοινός στόχος των εμπλεκόμενων Υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις αγροτικές περιοχές του δικτύου προστατευόμενων περιοχών, σε μια ευρύτερη προσπάθεια πλήρους εναρμόνισης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή στρατηγική.
Την ενημέρωση και εκπαίδευση των εμπλεκόμενων παραγωγών και επιχειρηματιών του τουρισμού αναλαμβάνουν το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Τουρισμού αντίστοιχα, με το δεύτερο να καταρτίζει τη στρατηγική προώθησης και προβολής των πιστοποιημένων προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή τουριστική αγορά, συμπεριλαμβάνοντάς τα στο νέο τουριστικό προϊόν της ελληνικής γαστρονομίας.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, με όχημα τον ΟΦΥΠΕΚΑ, προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος για ένα σύστημα τροφίμων και παρεχόμενων υπηρεσιών με μειωμένο περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα έως το 2030, σε μια ευρύτερη προσπάθεια να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας».
O Yφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Στύλιος επισήμανε: «Το Σύστημα αυτό μάς δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε εξειδικευμένα προϊόντα, παραγόμενα σε περιοχές με πλούτο βιοποικιλότητας, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σήμα. Το γεγονός αυτό δίνει προστιθέμενη θρεπτική αξία στα ελληνικά προϊόντα και δυναμική προώθησης, για τη δημιουργία brand name».
Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Φύση, πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός συναντώνται επιτέλους με τον πλέον δημιουργικό και επωφελή για την πατρίδα μας τρόπο».
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κ. Τριάντης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η πιστοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται και προσφέρονται εντός των προστατευόμενων περιοχών θα τους αποδώσει προστιθέμενη αξία και θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία της ελληνικής Φύσης και της ελληνικής υπαίθρου…».