Τέλος στη βόσκηση βοοειδών σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα!

on .

DRAKOLIMNH AGELADA

• Μια απαράδεκτη κατάσταση που κυρίως δυσφήμιζε την τουριστική περιοχή του Ζαγορίου λαμβάνει τέλος με παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά.

Ο λόγος για την ανεξέλεγκτη βόσκηση βοοειδών στην μοναδική Δρακόλιμνη, που είχαν μετατρέψει το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο σε βούρκο! Το θέμα πρόσφατα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις μέσα από εκτενή ρεπορτάζ αθηναϊκών εφημερίδων, αλλά και παρεμβάσεις περιφερειακών παρατάξεων («Ορίζοντες Ηπείρου» και «Αριστερή Παρέμβαση»), προκαλώντας την απορία γιατί τόσο καιρό δεν μπορούσαν να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα η περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με προ ημερών δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη, γνώριζε το πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά είχε δεμένα τα χέρια, αν και από το 2019, όπως υποστηρίζει, είχε στείλει σχετικά έγγραφα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας…
Η παρέμβαση Αμυρά
Πάντως ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και μετά από παρέμβασή του το Δασαρχείο Κόνιτσας εξέδωσε χθες Δασική Απαγορευτική Διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται για τρία χρόνια η βόσκηση βοοειδών στις λίμνες Δρακόλιμνη και Ριζίνα του Ζαγορίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά των λιμνών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπ. περιβάλλοντος η ΔΑΔ ισχύει από την ανάρτησή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και εφαρμόζεται σε μια ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 3.544 στρεμμάτων, που οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Βρυσοχωρίου και Βραδέτου του Δήμου Ζαγορίου, δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Ζαγορίου και τα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κόνιτσας.

Τριετής απαγόρευση
Η τριετής απαγόρευση αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών, που οφείλεται στην περιοδική βόσκηση από ανεπιτήρητα κοπάδια βοοειδών, τα οποία συγκεντρώνονται στις όχθες τους, εξαιτίας της παρουσίας νερού. Αποτέλεσμα της βόσκησης είναι η μερική ή ακόμη και πλήρης σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή της βλάστησης και η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους στην περιοχή των αλπικών λιμνών. Επίσης, εμφανίζονται και φαινόμενα ρύπανσης των υγροτόπων, με θόλωση του νερού από τα υψηλά ποσοστά αμμωνίας.
Η έντονη παρουσία μεγαλόσωμων κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης της Τύμφης υποβαθμίζει σοβαρά και το ενδιαίτημα του αγριόγιδου, το οποίο προστατεύεται από σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Μοναδική περιοχή
Η ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης (ΖΕΠ) λόγω της ύπαρξης κάποιων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, που μειώνονται ραγδαία στην Ευρώπη όπως ο Πυρροκότσυφας, η Χιονάδα και η Κοκκινοκαλιακούδα.
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η οποία θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί.
Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για τη βελτίωση των βοσκοτόπων της περιοχής του Ζαγορίου, το Υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει ώστε να τοποθετηθούν κτηνοτροφικές ποτίστρες εκτός της περιοχής απαγόρευσης βόσκησης.