Μεγάλο κέρδος για την επιστήμη η πρότυπη αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας!

on .

GEFYRA PLAKAS MENDONH BRABEIO 3 10 21

• Μνημείο - σύμβολο συμφιλίωσης χαρακτήρισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης το Σάββατο για την βράβευση της πρότυπης αποκατάστασής του από την Europa Nostra, μία οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, παρουσία εκπροσώπων των συντελεστών του έργου και τοπικών αρχών και φορέων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας η οποία προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού, κατέρρευσε ένα σημαντικό μέρος της κύριας καμάρας και του ανατολικού βάθρου της γέφυρας, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία. Χωρίς να χαθεί χρόνος ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης και το έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν μπήκε ο τελευταίος λίθος.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, παρέλαβε η Υπουργός Πολιτισμού η οποία ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση του Γεφυριού, τονίζοντας ότι το βραβείο αυτό αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές. «Είμαστε εδώ σήμερα, όλοι μαζί, για να θαυμάσουμε το έργο αυτό και να αποδώσουμε εύσημα και συγχαρητήρια στην επιστημονική κοινότητα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα δύο Υπουργεία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΤΕΕ, στην Περιφέρεια Ηπείρου…», σημείωσε.

Κέρδος για την επιστήμη!
Κατά την ομιλία της η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι πρόκειται για αποκατάσταση κι όχι ανακατασκευή. «Το γεφύρι αποκαταστάθηκε. Με αντίστοιχα υλικά, με τα ίδια εν πολλοίς υλικά, και κυρίως με την ίδια τεχνογνωσία, την οποία παρέδωσαν εκείνοι οι πετράδες των μέσων του 19ου αιώνα. Το μνημείο αποκαταστάθηκε με έναν πρότυπο τρόπο, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο και το μεγάλο κέρδος για την επιστήμη. Τεχνικές και τεχνολογίες, τις οποίες δεν ήξεραν ούτε οι ειδικοί μελετητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόπος συμφιλίωσης…
Στον χαιρετισμό της η υπουργός μιλώντας για το Γεφύρι της Πλάκας, έκανε λόγο για τόπο φορτισμένο ιστορικά. Όπως είπε «Είναι το ίδιο το γεφύρι, το οποίο χτίστηκε έπεσε, ξαναχτίστηκε, ξανάπεσε, για να αποκατασταθεί τώρα οριστικά. Είναι ο τόπος που ήταν κάποτε τα σύνορα της πατρίδας μας -και γι' αυτό υπάρχουν και τα τελωνεία εκατέρωθεν- είναι ένας τόπος στον οποίο, κάποια στιγμή, επιδιώχθηκε η Εθνική Συμφιλίωση το 1944. Εδώ, το ΕΑΜ και ο ΕΔΕΣ συμφώνησαν για την πορεία της χώρας, άσχετα αν ακολούθησαν θλιβερά γεγονότα. Στην πραγματικότητα, η Συμφιλίωση εκείνη, είναι γεγονός σήμερα, το οποίο ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και συνεχίζεται φυσικά, ως σήμερα...».

Ευρωπαϊκό όσκαρ…
Η παράδοση της τιμητικής πλακέτας στην υπουργό Λ. Μενδώνη έγινε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) Λυδία Καρρά, από την εκπρόσωπο της ΕΛΛΕΤ στην Europa Nostra Αλεξάνδρα Προκοπίου και από τη Γενική Γραμματέα της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg – Mihailović.
«Αυτό το βραβείο είναι σαν τα Όσκαρ, είναι ένα ευρωπαϊκό Όσκαρ για την αριστεία στην πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε από την πλευρά της η κ. Mihailović, προσθέτοντας πως η Γέφυρα της Πλάκας είναι το τέλειο σύμβολο για την ευρωπαϊκή αναγέννηση. «Θέλω εκ μέρους, όχι μόνο της Europa Nostra, αλλά εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των θεσμών της, να σας συγχαρώ γιατί δε χάσατε την ελπίδα. Δε χάσατε την ελπίδα όταν η γέφυρα κατέρρευσε και νιώσατε ότι κάτι έσπασε μέσα σας, γιατί η γέφυρα ήταν όλων και αυτή είναι η διαφορά. Ένα σπίτι είναι το σπίτι κάποιου, αλλά η γέφυρα ήταν του καθενός και όλων μαζί. Επειδή δε χάσατε την ελπίδα, παρόλο που έμοιαζε αδύνατο, στεκόμαστε εδώ και η Ευρώπη αποτίνει φόρο τιμής σε όλους εσάς, που πιστέψατε ότι ήταν εφικτό», ανέφερε ακόμη.

Παρουσίες
Στην εκδήλωση του Σαββάτου το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, οι Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς και Αγροτ. Ανάπτυξης Γ. Στύλιος, η πρ. Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μ. Κεφάλα και Στ. Καλογιάννης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μ. Τζούφη και Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο πρ. Γ.Γ. Υποδομών Γ. Δέδες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, ο δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, η Διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου, καθηγητές του ΕΜΠ, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος κ.α. Μεγάλος «απών» ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής που αν και είχε προαναγγελθεί, τελικά δεν παρέστη στην εκδήλωση.