Με λογική, υπομονή και εμβολιασμό θα ξεμπλέξουμε από την πανδημία

on .

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 1

• Σε μια νέα πραγματικότητα είναι υποχρεωμένοι να κινούνται από χθες οι ανεμβολίαστοι, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για τα σχολεία, τους κλειστούς χώρους, τα μέσα μεταφοράς κ.α.
Ουσιαστικά η χθεσινή ημέρα, ήταν χρόνος «προσαρμογής» επιχειρήσεων και ανεμβολίαστων, από σήμερα όμως αρχίζει η πιστή εφαρμογή των μέτρων. Ενδεικτικό της «πίεσης» που υπάρχει είναι οι ουρές που είχαν σχηματιστεί έξω από ιδιωτικά ιατρεία που διενεργούν rapid test και στην πόλη των Ιωαννίνων, από άτομα που είτε δεν έκαναν ακόμη εμβόλιο, είτε παραμένουν αντιεμβολιαστές.
Η επιτυχία των μέτρων και η μείωση της διασποράς συναρτάται και από τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στους πολίτες. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Αν και τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υπάρχει μια κινητικότητα από την Αστυνομία στην Ήπειρο, με βεβαιώσεις παραβάσεων σε επιχειρήσεις (χθες μάλιστα ανακοινώθηκε πρόστιμο μαμούθ 25.000 ευρώ) και πολίτες, αυτές σε καμία περίπτωση -όπως υποστηρίζουν αναγνώστες μας- δεν αποδίδουν τη γενική εικόνα που υπάρχει σε πόλεις, αλλά και εκτός αυτών, όπου οι έλεγχοι είναι άγνωστο... φαινόμενο.

Ηχηρή παρέμβαση Κ. Τασούλα
Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να αποτελούν τον υπ. αριθμ. 1 παράγοντα επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, με τα μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού να είναι συνεχή από Επιστήμονες και Πολιτικούς.
Χθες ηχηρή παρέμβαση έκανε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι «δεν μπορεί ένα επιστημονικό δεδομένο να μετατρέπεται σε πολιτικό επίμαχο», για να προσθέσει ότι αυτό που είναι υποχρεωτικό, είναι να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. «Οφείλουμε -συνέχισε- με λογική να πορευόμαστε, να εμβολιαζόμαστε και να τηρούμε τα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε. Με λίγη ακόμη υπομονή και προσοχή, με συνέχιση των εμβολιασμών, θα το ξεπεράσουμε και του χρόνου θα μπορούμε να μιλούμε χωρίς μάσκες».
Η τοποθέτηση του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής- που συν τοις άλλοις έχει στο ενεργητικό του το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί οι 295 από τους 300 βουλευτές- έγινε την ώρα που ήδη έχει αρχίσει ο προγραμματισμός για την τρίτη δόση εμβολιασμού, με την εφαρμογή να ανοίγει για τους ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι από χθες άρχισαν να λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα. «Η 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα είναι υποχρεωτική (και) για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα», αποσαφήνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας συγκεκριμένα τους υγειονομικούς, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλους.

Προτεραιότητα στα παιδιά
Τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών επισήμανε στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των αλλεργιών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς ώστε να μην εμβολιάζονται.
Αναφέρθηκε λοιπόν σε έρευνα στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι το 98% των ανθρώπων που είχαν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης δεν είχαν καμία αντίδραση. Ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις και το Pfizer οι αλλεργικές αντιδράσεις ήταν 4,7 ανά εκατομμύριο.
«Ο εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης. Με την ενεργό συμμετοχή παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, θα απαντηθούν, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους», είπε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Εν αναμονή χορήγησης του εμβολίου από παιδιάτρους, δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται».
Για την τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για ανοσοκατασταλμένους, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών σε διάστημα έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Όπως είπε κι άλλες ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, όπως είναι οι υγειονομικοί.

Το εμβόλιο για τη γρίπη
Σε ερώτηση για τον συνδυασμό της γρίπης με τον κορωνοϊό στη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Ετοιμάζεται εγκύκλιος για αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, λόγω των άγνωστων δεδομένων. Και φέτος θα δώσουμε αντίστοιχη προσοχή, για άτομα που περιλαμβάνονται στις ενδείξεις, έτσι ώστε να εμβολιαστούν, ενώ ίσως γίνουν και παράλληλοι εμβολιασμοί με τον κορωνοϊό».

SMS για 3η δόση
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, για να προσθέσει ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών.

Τα χθεσινά κρούσματα
Μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (ήταν τα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, που ανήλθαν σε 1.608 (έναντι 1.765 της προηγούμενης Δευτέρας). Όμως οι άλλοι δύο δείκτες παραμένουν υψηλοί: Οι διασωληνωμένοι ήταν 379 και οι νεκροί 51.
Αντίστοιχα μειωμένος ήταν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ήπειρο, στην οποία ανακοινώθηκαν 45, με την Άρτα μετά από πολλές ημέρες να είναι «λευκή». Από τα 45, τα 28 προέρχονται από τα Γιάννενα, τα 11 από τη Θεσπρωτία και τα 6 από την Πρέβεζα.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν σε: Αττική 308, Θεσσαλονίκη 228, Αχαΐα 56, Ημαθία 50, Ημαθία 50, Πιερία 46, Ηράκλειο 45, Λάρισα 44. Αξιοσημείωτες είναι οι περιπτώσεις των γειτονικών νομών Κέρκυρας, στον οποίο χθες ανακοινώθηκαν 38 και Λευκάδας 13.

«Καμπάνα» 25.000 ευρώ!
Το μεγαλύτερο πρόστιμο (25.000 ευρώ) από την έναρξη της πανδημίας επιβλήθηκε την Κυριακή στην Ήπειρο, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του καταστήματος επειδή παραβίασε την αναστολή λειτουργίας που είχε επιβληθεί για προηγηθείσα παράβαση. Εκτός αυτής της περίπτωσης στα Γιάννενα επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε άλλο κατάστημα για όρθιους πελάτες.
Επιπλέον πρόστιμο 300 ευρώ επιβλήθηκε για μη χρήση μάσκας σε τέσσερις (πελάτες καταστημάτων και εργαζόμενο καταστήματος).
Παραβάσεις βεβαιώθηκαν όμως και στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα:
• Στην Άρτα επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε κατάστημα για μη αναγραφή του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό του χώρο.
• Στην Θεσπρωτία για τον ίδιο λόγο και το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε κατάστημα, ενώ πρόστιμο 300 ευρώ επιβλήθηκε σε καθέναν από δύο πελάτες που δεν φορούσαν μάσκα.
• Στην Πρέβεζα πελάτης καταστήματος θα πληρώσει επίσης πρόστιμο 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας.
Τέλος «αυτοτελώς» για μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν εννέα παραβάσεις (3 Άρτα, 2 Θεσπρωτία, 2 Ιωάννινα και 2 Πρέβεζα).