Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση μ’ έναν Υπουργό λιγότερο!

on .

YPOYRGOI ORKOMOSIA 31 8 21

• Εκπλήξεις έκρυβε η χθεσινή ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, τα εννέα καινούρια μέλη του οποίου ορκίστηκαν το απόγευμα, ενώ υπήρξε και μία «ηχηρή» απουσία.

Ο λόγος για τον πρ. υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος ανακοινώθηκε αρχικά ως επικεφαλής του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όμως τελικά αρνήθηκε τη θέση, έπειτα από πιέσεις που του ασκήθηκαν από πλευράς του κόμματός του.
Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη είναι η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου, αυτή τη φορά ως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ακολουθεί η τοποθέτηση του «σκληρού» Αθανάσιου Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας.

Oι αλλαγές
Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι εξής:
- Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
- Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης, ενώ στη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας τοποθετείται η Ασημίνα Γκάγκα.
- Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
- Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
- Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
-Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
- Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
- Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης, ενώ καταργείται η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σταθερή η Ήπειρος
Δεν επηρεάστηκε η εκπροσώπηση της Ηπείρου στην Κυβέρνηση από τον χθεσινό ανασχηματισμό. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν εισήλθε άλλος Ηπειρώτης, ενώ στα πόστα τους παραμένουν οι δύο βουλευτές που βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Αμυράς παραμένει Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο Γιώργος Στύλιος διατηρείται στη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και με τον Κονιτσιώτη Λευτέρη Οικονόμου που παραμένει Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Περί «αποστασίας»...
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε τον Ευάγγελο Αποστολάκη «αποστάτη» κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του ήταν αυτή που τον οδήγησε να μη δεχθεί τελικά την είσοδό του στην Κυβέρνηση ως επικεφαλής του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε με χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Όσο για τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη, σημείωσε πως «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα».