ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Πρότυπο για τις διεθνείς σχέσεις η συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ

on .

TASOYLAS

• Εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli είχε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας. Κατά την υποδοχή ανέφερε ότι η ανάληψη των καθηκόντων της έγινε σε έναν σημαδιακό μήνα, καθώς «τον Ιούνιο του 2020, εδώ στην Αθήνα, υπεγράφη η Συμφωνία για τη διευθέτηση της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία».
«Μια Συμφωνία» που -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τασούλας- αποτελεί «πρότυπο για τις διεθνείς σχέσεις και η οποία, έχοντας ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική της πορεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, οδεύει τώρα στην τυπική της ολοκλήρωση με τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ιταλικής Κυβερνήσεως».
Ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή για το έργο της, καθώς, όπως είπε, «με τις ανασκαφές της στη χώρα μας, για πάρα πολλά χρόνια, μας βοηθάει στην αναζήτηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών».
Από την πλευρά της, η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Patrizia Falcinelli, ανέφερε ότι «είμαστε δυο χώρες που βρισκόμαστε στη βόρεια ακτή της Μεσογείου κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε σε πάρα πολλά θέματα που μας αφορούν από κοινού».
«Σε διμερές επίπεδο, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας βοηθούν ώστε να φτάνουμε εύκολα και αυτονόητα σε σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτές που εκφράστηκαν πρόσφατα μέσω του Συμφώνου για την ΑΟΖ» συμπλήρωσε η κ. Falcinelli, η οποία σημείωσε επίσης την αγαστή συνεργασία που έχουν η Ελλάδα και η Ιταλία τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και σε πολλά περιφερειακά και πολυμερή fora, όπως είναι το MED 5 και το MED 7.
Η Ιταλίδα Πρέσβης αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων «για τη συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, της φωταγώγησης του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας».