Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες τροποποίησης των ορίων οικισμών…

on .

kalogiannis

• Ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα και εκκρεμότητες του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, συζήτησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού Ευθ. Μπακογιάννη.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιαννιώτης βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό την επιτάχυνση των διαδικασιών εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΜ) για τις προστατευόμενες περιοχές όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ΕΠΜ που αφορά τη λίμνη Παμβώτιδα, τα όρη Γράμμος και Δούσκο, ώστε να θεσμοθετηθεί επιτέλους η προστασία τους.

Ζήτησε επίσης την επιτάχυνση της αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών και την εφαρμογή των προβλεπόμενων σε αυτά μέτρων και προγραμμάτων. Συζητήθηκε ακόμη το μεγάλο θέμα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις, και της οριοθέτησης οικισμών, ειδικότερα των παραδοσιακών.

Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την εκπόνηση πολύ μεγάλου αριθμού Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύψουν, χωρικά, όλη την επικράτεια. «Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, των οποίων οι προδιαγραφές αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, άποψή μου είναι ότι απαιτείται άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας εκπόνησής τους, καθώς όλα τα σχέδια, Ρυθμιστικά και Γενικά Πολεοδομικά, είναι βαλτωμένα για περισσότερα από δέκα χρόνια!», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Στ. Καλογιάννης.

Για την οριοθέτηση οικισμών Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση οικισμών, επισημαίνεται ότι επιχειρείται σήμερα η τροποποίηση των ορίων σε πολλούς οικισμούς, με σύμφωνη γνώμη, μάλιστα, των Δημοτικών Συμβουλίων. Η οριοθέτηση είχε γίνει προ δεκαετιών με Αποφάσεις Νομαρχών.

Όμως, όπως έχει κρίνει πρόσφατα και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οριοθέτηση των οικισμών, ειδικότερα δε όσων τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, όπως αυτοί του Ζαγορίου, ανήκει στην αρμοδιότητα του Κράτους και όχι των ΟΤΑ. Έπρεπε συνεπώς η οριοθέτησή τους να έχει γίνει με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες τροποποίησης των ορίων οικισμών.

Για να δώσει λύση με οριστικό τρόπο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται, όπου έχουν καταπέσει οι σχετικές Αποφάσεις, να αναθέσει μελέτες οριοθέτησης οικισμών ανά Δήμο, οι οποίες θα καταλήξουν σε Προεδρικά Διατάγματα. Για το θέμα ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε αναλυτικά τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γ. Σουκουβέλο.