Μηνύματα για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγεννεσίας

on .

 kefala exarxou

• Σε όλα όσα σηματοδοτεί ο αγώνας του 1821 ειδικά για τον σημερινό Ελληνισμό που βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις αναφέρονται στα μηνύματά τους για τη 200η Επέτειο της Εθνικής Παλιγεννεσίας πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων της Ηπείρου. Πιο αναλυτικά:
• «Η Ελληνική Επανάσταση του `21 δικαίως ανήκει στις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας εμπνέοντας τις επόμενες γενεές και εμψυχώνοντας τους πολίτες σε δύσκολους καιρούς δοκιμασίας», τονίζει η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα και προσθέτει: «Με σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν μας και στη συλλογική μνήμη, με την πατριωτική ευαισθησία και ευγνωμοσύνη που αρμόζει στους αγωνιστές της ιστορίας μας, με τη σύνεση και τη σωφροσύνη που επιβάλλει η τρέχουσα εσωτερική και διεθνής συγκυρία και κυρίως με το όραμα για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο, έχουμε χρέος να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Ας πορευθούμε ενωμένοι με βασικό εφόδιο εκείνο των προγόνων μας που δεν ήταν άλλο από «της καρδιάς το πύρωμα»!

• «Ας αξιοποιήσουμε το λιτό τρόπο και του φετινού εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, για να αναλογιστούμε την ιδιαίτερη σημασία της. Να αντλήσουμε τα διδάγματα από την αυτοθυσία των αγωνιστών του ‘21. Να μείνουμε μακριά από διχασμούς και πολώσεις που αποδυναμώνουν και την κοινωνία και την πατρίδα μας», προτρέπει σε μήνυμά του ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝ.ΑΛ Χρήστος Γκόκας. Όπως σημειώνει, «η Επέτειος της 25ης Μαρτίου για τον Ελληνισμό και η θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού για τον Χριστιανισμό, μας δίνουν αισιοδοξία, υπομονή και δύναμη για να βγούμε νικητές στους δικούς μας, δύσκολους αγώνες της εποχής μας».
• «Η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη είναι διαρκή αιτήματα και ζωοποιός δύναμη στη θεσμική συγκρότηση ενός κράτους. Αυτά άλλωστε είναι και τα στοιχεία που προσέδωσε ο αγώνας της εθνικής ανεξαρτησίας στη συλλογική μας ταυτότητα. Στο όνομα αυτής της ταυτότητας και των ιδανικών της οφείλουμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής τυραννία», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας.

• «Η εθνική και θρησκευτική εορτή των Ελλήνων επισκιάζεται από την αόρατη απειλή της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού», τονίζει στο δικό του επετειακό μήνυμα ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου και συμπληρώνει: «Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες σε πολλά επίπεδα. Έτσι, καλούμαστε να αντλήσουμε διδάγματα από την ιστορία μας, να μιμηθούμε τους προγόνους μας στην αγωνιστικότητα, την αυταπάρνηση και την ατσάλινη θέληση και να γίνουμε άξιοι συνεχιστές τους. Να προτάξουμε το «εμείς» στοχεύοντας στη διασφάλιση των υπέρτατων αγαθών της ζωής μας, την ελευθερία και την υγεία μας».

• Σε μήνυμά της για την Επέτειο, η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τιμούμε τους αγώνες όλων των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων προγόνων μας, που χάρη στη δική τους αυτοθυσία μπορούμε να ζούμε σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, να δημιουργούμε, να μορφωνόμαστε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς οι νεότεροι έχουμε το ηθικό χρέος να γίνουμε οι θεματοφύλακες των ιδανικών των ηρώων του 1821, να καιροφυλακτούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις και να αγωνιζόμαστε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

• «…Η Επανάσταση του Εικοσιένα εμπνευσμένη από τη Γαλλική επανάσταση και τα κηρύγματα του Διαφωτισμού, υπήρξε σύμβολο ελπίδας και αφύπνισης για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία».
»Τιμούμε τους πρόγονους μας, τους Αγωνιστές του ‘21, οι οποίοι έδειξαν ότι η υποταγή, η καταπίεση και η αδικία δεν είναι μονόδρομος…» τονίζει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

• Σε ανακοίνωσή της για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγεννεσίας η Οργάνωση «Ομόνοια» υπενθυμίζει τη συμμετοχή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στον αγώνα του Έθνους για να απαλλαγεί από τον Οθωμανικό σκοταδισμό και τονίζει: «Δεν είναι έννοιες αφηρημένες η υποχρέωση συνέπειας στην παρακαταθήκη των προγόνων και η διαρκής αγωνιστική προσωπική συμμετοχή στον κοινό αγώνα. Είναι επιβεβαίωση της ταυτότητάς μας διότι ο Έλληνας δεν νοείται χωρίς την ελευθερία».