Ν. Δένδιας: Δεν είναι αποδεκτό το casus belli από την Τουρκία

on .

DENDIAS NIKOS 1 2 2021

• Το σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα σήμερα, διπλωματικά και αμυντικά θωρακισμένη με συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έχει λόγους να φοβάται ένα διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα προσέρχεται με αυτοπεποίθηση σε αυτόν, καθώς μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Ερωτηθείς για τις διερευνητικές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποσαφήνισε εκ νέου ότι οι επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν ορισμένη ημερομηνία λήξεως, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι εάν θα βρεθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Για τις διερευνητικές
Εστιάζοντας στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στη συνάντηση αυτή «πιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει», επισημαίνοντας πως από την αρχή άλλωστε η Ελλάδα είχε θέσει ως κριτήριο για τη διεξαγωγή των επαφών αυτών μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου και την αποχή από προκλητικές ενέργειες.
«Δεν έλειψαν, βέβαια, μεμονωμένα περιστατικά. Αλλά, σε γενικές γραμμές, επικράτησε μια σχετική ηρεμία «επί του πεδίου», η οποία επέτρεψε να αποδεχθούμε την πρόσκληση της τουρκικής πλευράς αρχικά και να συμφωνήσουμε στη συνέχεια στη διεξαγωγή ενός νέου γύρου στην Αθήνα, στο εγγύς μέλλον» σκιαγράφησε. Ωστόσο, διαμήνυσε ότι η αποκλιμάκωση θα πρέπει να είναι διαρκής και παρατήρησε ότι το σημείο αυτό περιέχεται εξάλλου και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου. Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι διερευνητικές δεν έχουν συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.